Menu

Keuhkokuumerokote tunnetaan huonosti

Keuhkokuume on tavallinen ja vaarallinen sairaus. Se on esimerkiksi yksi yleisimmistä heikkokuntoisten vanhusten kuolinsyistä. Keuhkokuumeita on useita erilaisia, mutta tärkein ja vaarallisin niistä on pneumokokin aiheuttama tauti. Sitä  vastaan voidaan kuitenkin rokottaa.

Erilaisten keuhkokuumetyyppien esiintymisessä on ajallisia, paikallisia ja ikäryhmäkohtaisia vaihteluita. Pneumokokkikeuhkokuume ja muut saman bakteerin aiheuttamat vakavat taudit - kuten aivokalvontulehdus ja verenmyrkytys - ovat erityisesti pikkulasten ja ikäihmisten riesa. Onneksi rokote kuitenkin tehoaa juuri tähän vaarallisimpaan bakteeriin, sanoo kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri Petteri Carlson Diacorista.

"Rokotuslääkärinä" tunnettu Carlson suosittelee rokotetta erityisesti pikkulapsille, vanhuksille ja ihmisille, joilla on jokin vastustuskykyä heikentävä pitkäaikaissairaus. Riskiryhmäläisiä ovat varsinkin kroonista keuhko- tai sydänsairautta potevat sekä henkilöt,  joilta on poistettu perna vamman tai sairauden vuoksi. Myös diabeetikkojen kannattaa olla asian kanssa tarkkana. Suomessa tämä rokote kuuluu lasten normaaliin rokotusohjelmaan, joten pikkulasten vanhempien ei tarvitse olla asiasta huolissaan.

Carlson harmittelee, että taudin yleisyydestä huolimatta keuhkokuumerokote tunnetaan yleisesti aika huonosti.

- Näin on etenkin siksi, että viime vuosina käyttöön on tullut toisen sukupolven rokotteita, jotka antavat pidempiaikaisen suojan kuin vanhat. Yksi pistos riittää aikuiselle loppuiäksi. Uudet rokotteet suojaavat juuri myös pneumokokkikeuhkokuumeelta, mitä vanhat rokotevalmisteet eivät tehneet.

Lisätietoja: 
Petteri Carlson
petteri.carlson@diacor.fi
 


Lue lisää

Yleislääkäri, Matkailulääkäri