Menu

Jalkakirurgin kesäkenkäneuvoja

 
Jalkojen hyvästä hoidosta on monenlaisia uskomuksia. Toisten mielestä kesällä pitää liikkua paljain jaloin, toiset taas sanovat, että puukenkien eli ”hollannikkaiden” käyttö on terveellistä. Korkeista koroista riittää puhetta aina. Mutta kuinka asioita katsoo jalkakirurgi?


Ortopedi Oliver Michelsson on maamme johtavia jalkaterä- ja nilkka-asiantuntijoita. Hän kertoo törmäävänsä jalkinekysymyksiin työssään Diacorissa päivittäin.
-    Minäkin olen sitä mieltä, että paljain jaloin kävely on hyvästä. Ei kovalla alustalla, mutta hiekalla, niityllä tai millä tahansa pehmeällä alustalla kyllä. Nykyään myydään myös ns. barefoot -tossuja, joiden väitetään tuottavan saman efektin. Sanon kuitenkin, että niillä ei pidä lähteä suoraan juoksulenkille. Ensin on harjoitettava jalkapohjan lihaksia ja asteittain totuteltava uusiin jalkineisiin.  

-    Suomessa ei välttämättä kovin helposti löydä paikkoja, joissa paljain jaloin kävely onnistuisi. Mutta ”kenkiä käyttävissä maissa” on vaivaisenluun ja vasaravarpaiden esiintyvyys huomattavasti korkeampi kuin maissa, joissa ihmiset ei vielä käytä kenkiä.

Puukenkien hyödyllisyydestä Michelsson ei esitä arviota, mutta ainakaan lyhytaikaisesta käytöstä ei myöskään ole mitään haittaa. Lasten ”korkkareiden” käytöstä mielipide on sen sijaan varma: säännöllisesti niitä voi käyttää vasta kun kasvu on pysähtynyt. Sitä ennen ne ovat sallittuja vain hetkittäin, erityistapauksissa. Jalan kasvuvaiheessa korkeat korot saattavat myötävaikuttaa virheasentojen syntyyn. Tavallisimpia näistä ovat vaivaisenluut tai vasaravarpaat.
-    Aina monen aikuisen naisen mielestä korkokengät kipeyttävät jalkoja ja pahentavat vaivaisenluuta. Mahdollisten vasaravarpaiden lisäksi korkkareiden himokäyttäjät kärsivät usein varsin kivuliaasta Mortonin hermopinteestä. 
Kaksi kolmesta vaivaisenluupotilaasta ei voi käyttää kenkiä, joita haluaisi käyttää. Siksi on parempi sanoa, että kannattaa käyttää itselleen sopivia kenkiä. 
-    Vanha ohje sanoo, että valitse jalkineesi jalkojesi mukaan. Ei vain kenkien ulkonäön perusteella, jalkaortopedi Michelsson ohjeistaa.


 

  


Lue lisää

Ortopedin vastaanotto