Menu

Halkohommia - "jäätyikö" olkapää?

Kesälomalle suunnitellut ruumiilliset työt voivat aiheuttaa yllättäviä ongelmia. Suomen johtava olkavaivojen asiantuntija, ortopedi Harri Heliö kohtaa joka kesän jälkeen vastaanotollaan ihmisiä, joiden olkapää on ”jäätynyt” haravoinnin, halonhakkuun tai remonttihommien myötä.

Virallisen määritelmän mukaan jäätyminen tarkoittaa olkanivelen liikerajoitusta ilman rakenteellista syytä, kuten kulumaa tai mekaanista estettä. Käytännössä kyse on siitä, että olkaniveltä tukeva ympäröivä ”pussi” eli nivelkapseli tulehtuu.

Diacorissa sairaalan ylilääkärinä toimiva Heliö sanoo, että säännöllinen raskas ruumiillinen työ näyttää suojelevan ihmistä olkapään jäätymiseltä. Myös säännöllinen kuntoilu palvelee samaa asiaa. 

-    Halkojen hakkuu on aika tyypillinen selitys tälle vaivalle, samoin kunnon haravointiurakka. Ylipäätään voimme puhua lyhyen ajanjakson aikana tapahtuneesta kovasta fyysisestä suorituksesta, johon keho ja käsi eivät ole tottuneet. Kattourakka tai mikä tahansa vasarointipäivä käy hyvästä esimerkistä. Lieväkin tapaturma voi myös joskus johtaa olkapään jäätymiseen.

Erityistä riskiryhmää ovat diabeetikot ja kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivät. Asiassa on kummallista se, että kovakaan rasitus ei kuitenkaan jäädytä jokaisen ihmisen olkapäätä. 

-    Jäätynyt olkapää saattaa olla todella kipeä ja paraneminen voi pahimmillaan kestää pitkään, jopa vuosia. Oireet vaihtelevat pienestä liikerajoituskivusta olkapään täydelliseen jämähtämiseen. Hyvää vaivassa on se, että useimmiten liikerajoitus menee ohi itsestään. 

Heliö muistuttaa vielä, että kaikki olkakivut eivät suinkaan ole olkapään jäätymisiä. Esimerkiksi kiertäjäkalvosimen eli rotator cuffin jännerepeämät tai muut jännevaivat ovat myös mahdollisia.

-    Kiertäjäkalvosimen repeämä halonhakkuun seurauksena ei ole ihan tavaton asia, varsinkin, jos halontekijällä alkaa jo olla ikävuosia. Tästä huolimatta voi sanoa, että ruumiillisen työn tekeminen ei ole kenellekään pahasta. Työtä pitää vain tehdä oman suorituskykynsä ehdoilla.


Lue lisää

Ortopedin vastaanotto
Ortopedi, Olkakirurgi
Jäätyneen olkapään ja jännekalkkien hoito 
Olkapää "jäätyy"
Olkapään leikkaukset