Menu

Ikäihminen: tarkkana helteen ja auringon kanssa

Kesä on alkanut lämpimänä ja virallinen helleraja ylitettiin ensimmäistä kertaa jo toukokuun aikana. Lämpö on mukava asia, mutta liika on liikaa senkin suhteen. Iäkkäät ihmiset ovat erityisessä vaaravyöhykkeessä, etenkin, jos heillä on sydänperäisiä sairauksia.

Kun kehon lämpötila ylittää 38 astetta, puhutaan lämpöhalvauksesta. Sen tyyppioireita ovat heikotus, ripuli ja pahimmassa tapauksessa sekavuus. Ensioireita ovat vilunväreet, päänsärky ja ärtymys. Jos lämpöhalvaus iskee, kehoa pitää jäähdyttää. Iholle ja päähän voi valella kylmää vettä ja myös viileä juoma auttaa.

- Iän myötä ihmiset kokevat  kuumuuden kiusallisemmaksi. Olo on voimaton ja väsyminen yllättää helposti. Liika lämpö herkistää myös rytmihäiriöille. Voimakas hikoilu voi merkitä kuivumista ja kehon lämpötilan noustessa myös haihtumista tapahtuu enemmän, joten nestettä pitää muistaa nauttia. Varsinkaan sydämen tai munuaisten vajaatoiminnasta kärsivien henkilöiden ei kuitenkaan pidä ylinesteyttää itseään, sanoo sydäntautien erikoislääkäri Kirsi Korpi Diacorista.

Kardiologi Korpi antaa iäkkäille ihmiselle konkreettisia ohjeita kuumien kesäpäivien varalta.

Virallinen helleraja eli +25 on hyvä raja alkaa miettiä lämmön huomioonottamista arjessa.

- Kannattaa pysyä pois kaikkien kuumimmasta eli suorasta auringonvalosta. Liiallista rasitusta tulee välttää ja jos joutuu olemaan ulkona, pää kannattaa suojata liinalla tai hatulla. Jos jaloissa on turpoamistaipumusta, tukisukkien käyttö on ehdottomasti järkevää. Muutoin kannattaa pukeutua kevyesti ja mukavasti.

Korpi muistuttaa myös, että Suomessa ei yleensä ole kuuma läpi vuorokauden.

- Omia rutiinejaan voi rikkoa sen verran, että ajoittaa esimerkiksi kauppareissun aikaiseen aamuun, kun on vielä viileämpää. Myös mekaaninen viilennys on hyvä asia. Vähintään kerran päivässä tulee käydä suihkussa. 


Lue lisää

Kardiologi, Urheilulääkäri, Yleislääkäri