Menu

Ekaluokkalainen kohtaa muutoksen

Koulun aloittaminen jännittää niin pientä koululaista kuin vanhempiakin. Eikä mikään ihme, sillä koulun alkaminen on iso muutos koko perheelle, erityisesti kun ensimmäinen tai viimeinen lapsista lähtee koulutielle. Koulun alku tekee arkeen rakenteen ja pienen koulutulokkaan ensimmäinen lukujärjestys vaikuttaa itse asiassa kaikkiin perheenjäseniin. On se niin iso asia!

- Totta kai uusi tilanne jännittää lasta, mutta yleensä lapset haluavat mennä kouluun ja odottavat malttamattomina sen alkamista. Koulun alkua edeltävänä kesänä eskarilaisesta kasvaa koululainen. Lapsenpyöreys katoaa pituuskasvupyrähdyksen myötä ja maitohampaiden lähtö avaa kouluportin. Ne ovat ulospäin näkyviä merkkejä siitä, että lapsi on valmis kouluun, sanoo Diacorin johtava psykologi Tuija Turunen.

Koulutulokkaat ovat niitä, jotka päiväkodissa olivat pienempien ihailemia suuria ja osaavia eskareita. Koulussa he ovat yhtäkkiä kaikkein pienimpiä. Perunankuorimisen tai kengännauhojen sitomisen taito on joillain eskareilla jo hyvinkin hallinnassa, joku saattaa jopa lukea sujuvasti. Toiselle lyhytkin ero vanhemmasta voi olla uusi ja jännittävä asia, sillä lapset ovat yksilöitä. Onneksi kenenkään ei tarvitse osata olla koululainen, sillä juuri sitähän kouluun mennään oppimaan.

- Yleensä lasten ja vanhempien ajatukset alkavat kääntyä kohti koulua, kun keväällä käydään ilmoittautumassa ja tutustumassa kouluun. Tutustuminen ja koulumatkan harjoittelu ovat tärkeitä yhteisiä valmistautumisen hetkiä. Loppukesästä kauppoihin ilmestyy reppuja ja isommankin koululaisen ajatukset alkavat siirtyä koulun alkamiseen.

Koulun alkaminen on merkkipaalu myös vanhemmille. Se määrittää perheen elämää ja jää mieleen. Aikuistakin voi jännittää ja olo voi tuntua haikealta.

- Erityisesti esikoisen ja kuopuksen kouluunlähdöt ovat isoja asioita, kun siirtymä lapsesta koululaiseksi tapahtuu ensimmäistä tai viimeistä kertaa. Mutta myös keskimmäisten lasten kouluportaat on huomioitava samalla tavalla, sillä heidänkin koulutaipaleensa alkaa vain kerran. Samassakin perheessä lapset ovat erilaisia. Lapsia ei siis kannata vertailla keskenään, kaikki ovat ihan omanlaisiaan.

Vanhempien on viisasta jakaa lapsen jännitystä, mutta olla tekemättä asiasta liian isoa numeroa. Aikuisen oma tunnetila siirtyy helposti lapseen. Lapsi aistii, jos vanhempaa jännittää. Joskus kouluvaikeudet voivat olla peräisin juuri tästä. Luottamus omaan lapseen, kannustava asenne ja levollinen oma mieli kannattelevat lasta koulutielle.

Luota ammattilaiseen

Siirtyminen yläasteelle voi sekin olla jännä paikka. Nykyään on paljon yhtenäiskouluja, mutta periaatteessa nuori on taas ”suurimmasta pienimpään -tilanteessa”, jossa ei oikein tiedä miten pitäisi olla. Ollako iso vai vielä pieni?

- Kaikilla ei nuoruusiän kehitys ole kuutosella ollenkaan vielä vauhdissa, kun toiset ovat jo pitkällä. Kannattaa muistaa, että itsevarmankin teinin sisällä on vanhempien huomiota kaipaava lapsi. Kiinnostus ja läsnäolo ovatkin kaikkien vanhempien velvollisuuksia. Katso silmiin ja pysähdy lapsen asioiden äärelle tämän iästä riippumatta, Turunen neuvoo.

Myös esimerkiksi muutosta johtuvat kouluvaihdokset voivat olla haastavia tilanteita nuorelle. Tärkeintä tässäkin vaiheessa on löytää oma porukka, jossa viihtyy. Koulun aikuiset ovat tässä lapsen apuna.

Ylipäätään loman loppuminen ja paluu arkeen vaatii sopeutumista niin koululaisilta kuin vanhemmiltakin. Rytmiä kannattaa kääntää oikeaksi jo hyvissä ajoin ja pienen lapsen päiväohjelmaa kannattaa harjoitella: aikaisemmin illalla nukkumaan, aikaisemmin aamulla ylös.

Vanhemman etuoikeus on luottaa lapseen. Turunen opastaa luottamaan myös kouluun ja sen ammattilaisiin.

- Kenenkään ei tarvitse olla huolissaan koulun alkamisesta, sillä vastassa ovat alkuopetukseen erikoistuneet ammattikasvattajat. Heidän tehtävänään on huolehtia ryhmäyttämisestä ja he osaavat huomioida kaikenlaiset lapset. Opettajasta tuleekin helposti todella tärkeä ihminen, josta lapsi pitää. Opettajat ansaitsevat vanhempien tuen, sillä heillä on vastuullinen ja vaativa ammatti. He kasvattavat koululaisiamme yhdessä vanhempien kanssa.

 

Artikkelin kirjoittaja: Esko Heikkinen


Lue lisää

Psykologi, Psykoterapeutti