Menu

Diabeteksen hyvä hoito ehkäisee ennenaikaisia kuolemia


Aikuisdiabeteksen hoidon on tiedetty vähentävän taudin aiheuttamia silmä-, munuais- ja hermomuutoksia, mutta hyvän hoidon merkitystä sepelvaltimo- ja aivoverenkiertosairauksille ei tähän mennessä ole osoitettu.

- Nyt parikin laajaa tutkimusta valottaa asiaa.  Viime vuoden marraskuussa julkaistussa  tutkimuksessa osoitettiin, että empagliflotsiini -niminen uusi diabeteslääke vähentää riskipotilaiden kuolemien, sydänkuolemien ja sairaalahoitojen määrää noin kolmanneksella runsaan kolmen vuoden hoidon aikana.  Potilaita oli tässä tutkimuksessa yli 7000 ja heillä oli merkittävä ylipaino ja varmistettu sepel- tai aivovaltimosairaus. Tutkimuksessa arvioitiin, että hoitamalla 39 potilasta empagliflotsiinilla kolme vuotta voidaan välttää yksi kuolemantapaus. Haittana olivat jonkin verran kohonneet virtsa- ja sukuelinten tulehdukset, kertoo sisätautien erikoislääkäri, dosentti Robert Paul Diacorista. 

Tässä kuussa julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin ihon alle pistettävän liraglutidin vaikutuksia yli 9000 aikuisdiabetespotilaalle, joilla oli ennestään tiedossa oleva valtimosairaus. Heitä hoidettiin tällä valmisteella keskimäärän neljä vuotta.

Tänä aikana lääkettä saaneiden ryhmässä oli 13 prosenttia vähemmän sydänperäisiä kuolemia, aivohalvauksia ja sydäninfarkteja kuin lumelääkettä saaneiden ryhmässä. 

Tulos osoittaa, että hoitamalla 98 potilasta kolmen vuoden ajan voidaan estää yksi ennenaikainen kuolema. Tutkijat olivat yllättyneitä siitä, että liraglutidi hidasti myös diabetekseen liittyvää munuaistoiminnan heikkenemistä. Haittana olivat vatsavaivat sekä sappikiven ilmaantuminen. 

- Meillä on nyt käytettävissä ainakin kaksi diabeteslääkettä, joiden tiedetään vähentävän diabeteksen vakavia haittoja ja etenkin ennenaikaisia kuolemia. Pidän sitä varsin merkittävänä uutisena kakkostyypin diabeetikoille, Paul arvioi. 

Lisätietoja: Robert Paul, puh. 040 864 9395