Menu

Yläluomileikkaus eli blefaroplastia

Maan vetovoima vaikuttaa ihmiseenkin. Yksi sen aiheuttamista ongelmista on niin kutsuttu lippaluomi, jolla tarkoitetaan yläluomen liiallista, roikkuvaa ihoa. Kyse on kudosten löystymisestä ja silmäkuopan rasvan työntymisestä ulospäin. Tukirakenteet eivät pidä, ja lisäksi kulmakarvat ovat iän myötä tulleet painovoiman vaikutuksesta alaspäin. Yläluomileikkaus eli blefaroplastia on yleisin plastiikkakirurginen toimenpide Suomessa. 

Iän myötä ihmisen iho veltostuu. Ihon kimmoisuuden vähentyessä luomiin syntyy ylimääräinen ihopoimu. Usein asiaan liittyy myös silmäkuopan rasvakudoksen työntyminen yläluomen puolelle.

Ihmisten välisessä kanssakäymisessä ensimmäinen katse kohdistuu useimmiten silmiin. Myös kasvojen ikämuutokset kohdistuvat ensimmäisinä juuri silmien ympäristöön. Muutoksia korjataan ulkonäön vuoksi, mutta ikämuutoksista saattaa olla myös todellista terveyshaittaa. 

- Roikkuva iho aiheuttaa näkökenttäpuutoksen ylä- ja sivusuuntiin. Silmät väsyvät nopeammin esimerkiksi näyttöpäätetyöskentelyssä sekä autoillessa. Lisäksi kulmakarvojen tiedostamaton nostelu aiheuttaa otsan jatkuvan jännitystilan tai päänsäryn. Myös haavaumat ja hankaavat silmäripset ovat tavallisia ongelmia, sanoo plastiikkakirurgian erikoislääkäri Pentscho Popov.

Pieni toimenpide

Yläluomiplastiassa poistetaan ylimääräinen iho ja ylimääräinen rasvakudos. Noin tunnin kestävä leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa. Toimenpiteen jälkeen potilas saa kylmäpussit silmilleen ja hän lepäilee istuma-asennossa 1-2 tuntia. Sen jälkeen voi kotiutua.

Leikkauksen jälkeinen kipu on melko lievää eikä vahvoja kipulääkkeitä tarvita. Silmiä ei leikkauksen jälkeen peitetä, vaan näkökyky on tallella koko ajan. Mustelmat ja turvotus voivat kestää leikkauksen jälkeen 1-2 viikkoa. Ompeleet poistetaan viikon päästä toimenpiteestä. Jälkitarkastus on 6-12 kuukauden kuluttua.

- Yläluomileikkaus piristää ulkonäköä ja poistaa myös roikkuvan ihon aiheuttaman näkökenttäpuutoksen. Otsan jatkuvasta jännitystilasta aiheutuvat kivut voivat lieventyä tai poistua kokonaan. Arvet sijoittuvat luomipoimuihin, joissa ne ovat näkymättömissä, Popov selittää.

Kun yläluomien ylimääräinen iho poistetaan, kulmakarvat laskeutuvat jonkin verran. Tämä johtuu otsalihaksen rentoutumisesta, mikä tapahtuu vasta myöhemmin toimenpiteen jälkeen. Yläluomileikkauksen yhteydessä tehdään usein myös kulmakarvojen kiinnitys, joka vähentää tai hidastaa kulmakarvojen laskeutumista. Tämä lisätoimenpide tehdään samasta avauksesta kuin yläluomileikkaus ja siitä ei aiheudu ylimääräisiä arpia eikä pidempää toipumisaikaa.

Potilaiden ikä vaihtelee 35 ja 90 vuoden välillä

Popovin mukaan varsinkin monet miehet hakeutuvat toimenpiteeseen, koska kokevat olevansa hyvässä kunnossa ja pirteitä, vaikka ulkonäkö viestii muuta. Potilaiden ikähaarukka vaihtelee 35 ja 90 vuoden välillä, mutta tyypillinen asiakas on noin 50-vuotias mies tai nainen, joka on kyllästynyt väsyneeseen tai jopa vihaiseen ulkonäköönsä. Usein tilanteeseen liittyy myös näkökenttärajoitus. Tämän vuoksi Ihminen pyrkii kohottamaan otsaa ja kulmakarvojaan, jolloin otsa menee ryppyyn.

- Lippaluomi on siitä harvinainen vaiva, että painonpudotuskaan ei tuo siihen apua. Suomalaisilla on usein ”raskaat” luomet, ja niistä ei rasva laihduttamallakaan poistu. Lisäksi Suomessa odotellaan asioiden kanssa aika kauan. Toimenpiteeseen tullaan usein vasta, kun tilanne on todella pitkällä. Yli 70-vuotiaat potilaat kommentoivatkin miltei poikkeuksetta, että toimenpiteeseen olisi pitänyt tulla jo 20 vuotta aikaisemmin.

Silmäluomileikkaus suunnitellaan aina yhdessä leikkaavan lääkärin kanssa. Sen vuoksi leikkausta edeltää vähintään yksi vastaanottokäynti.