Menu

Vasektomia – pieni toimenpide, iso päätös

Vasektomia on miehille tehtävä sterilisaatio. Niiden määrä on viime vuosina lisääntynyt merkittävästi. Samanaikaisesti naisille tehtävien strerilisaatioiden määrä on puolestaan vähentynyt hormonikierukan myötä. Sterilisaatioon päädytään usein pariskunnan yhteisellä päätöksellä, kertoo urologi Lauri Taipale.

Tavallinen tarina on hyvällä pohjalla oleva parisuhde, jossa muut ehkäisykeinot eivät ole mahdollisia tai mielekkäitä. Kriteerinä toimenpiteelle on 30 vuoden ikä tai kolme alaikäistä lasta. Usein potilailla täyttyvät nämä molemmat.

Vasektomia on tarkoitettu pysyväksi.

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa toimenpidehuoneessa ja aikaa varataan puoli tuntia. Uusin ja käytetyin menetelmä on non-scalpel vasektomia. Siinä ihoon tehdään pihdeillä pieni aukko, jonka kautta siemenjohtimet katkaistaan.

- Haava on huomattavasti aiempaa pienempi ja toipuminen nopeampaa. Toimenpiteen jälkeen potilaalla saattaa esiintyä pientä haavakipua ja muutaman päivän sairasloma vaaditaan, jotta haava lähtee paranemaan oikein, kertoo Lauri Taipale.

Sataprosenttinen ehkäisykeino

Kolmen kuukauden jälkeen toimenpiteestä potilaalle tehdään siemennestetutkimus, jolla varmistetaan, että toimenpide on onnistunut. Vasektomia ei vaikuta miehen hormoni- tai seksuaalitoimintaan, mutta usein huolestuttaa potilaita.

- Vastaanotolla käydään tarkasti läpi itse toimenpide, keskustellaan päätökseen johtaneista syistä ja päätöksen peruuttamattomuudesta, sanoo Taipale.

Vasektomia on lähtökohtaisesti tarkoitettu pysyväksi. Potilaista 60-80 prosentille kehittyy toimenpiteen myötä siittiöiden vasta-aineita. Näin ollen vaikka vasektomia myöhemmin purettaisiin, ei hedelmöittämiskyky välttämättä silti palaudu.

- Potilaat ovat hyvin tietoisia ja motivoituneita tullessaan vastaanotolle. Yhdysvalloissa jo 11 prosenttia miehistä on sterilisoitu. Tämä tuntuu olevan jossain määrin kulttuurisidonnainen asia. Suomessa toimenpiteitä tehdään vielä muita maita huomattavasti vähemmän, mutta tietoisuuden lisääntyessä myös määrät tulevat lisääntymään, uskoo Taipale.

Vasektomia on vanha hyväksi todettu toimenpide, jolla ei ole haittavaikutuksia. Käytännössä se on lähes sataprosenttisen varma ehkäisykeino.

Susan Patronen