Menu

Vaihtoehtona kohdunpoisto

On tilanteita, joissa kohdunpoisto on naisen vaivoissa sekä ainoa oikea että välttämätön toimenpide. Tyypillisimpiä näistä ovat kohdun pahanlaatuiset kasvaimet. Poisto voidaan tehdä myös hyvälaatuisissa kasvaimissa, mutta ei tietenkään naisille, joiden tarkoituksena on vielä hankkiutua raskaaksi.

Poistoa voidaan käyttää myös hankalien vuotohäiriöiden hoidossa, sen jälkeen kun pilleri- ja kierukkahoidot on todettu riittämättömiksi. Vielä 2000-luvun tultaessa Suomessa tehtiin kohdunpoistoja jopa niin paljon, että siihen kiinnitettiin erityistä huomiota. Sen seurauksena ne ovat vähentyneet merkittävästi.

Kohdunpoisto on erinomainen hoito.

- Viimeisen kymmenen vuoden aikana olemme tulleet tilanteeseen, jossa poistoja tehdään jopa liian vähän. Se on monessa tapauksessa erinomainen hoito. Toisaalta tulee muistaa, että tällaiseen leikkaukseen ei milloinkaan saa mennä liian kevyin perustein, sanoo Markku Aho, yksi maamme kokeneimmista kirurgisista gynekologeista.

Ongelmiin on aina paneuduttava yksilöllisesti. Diagnoosin ja vaivatuntemusten ja -kokemusten ohella leikkauspäätökseen vaikuttavat sekä potilaan oma käsitys tilanteestaan että hänen ikänsä. Myös leikkaustavan valinta perustuu potilaskohtaiseen harkintaan.

Erilaisia leikkaustekniikoita

Runsaat kuukautisvuodot johtuvat tavallisesti kohdun lihaskasvaimista eli myoomista. Kun kohdunpoisto katsotaan aiheelliseksi, se voidaan pääsääntöisesti tehdä joko alateitse tai tähystysmenetelmällä. Joskus kohtu tai myooma voi olla niin kookas, että leikkaus on tehtävä perinteiseen tapaan vatsanpeitteiden läpi. Menetelmän valintaan saattaa lisäksi vaikuttaa se, onko nainen synnyttänyt vai ei.

- Käytännössä voimme hyvin sanoa, että kohtu poistetaan joko tähystämällä tai alateitse. Perinteisiä vatsapeitteiden kautta tapahtuvia leikkauksia tehdään enää kovin harvoin, Aho sanoo,

Valtaosa potilaista kotiutuu jo toimenpidettä seuraavana päivänä ja palaa työelämään 1-2 viikon kuluessa.  Myös harrastuksiin voi palata nopeasti. Alatien kautta tapahtuva eli vaginaalinen kohdunpoisto on siinä mielessä potilaalle miellyttävä leikkaustekniikka, että nopean toipumisen lisäksi siitä ei jää lainkaan näkyviä leikkausarpia.

Markku Aho muistuttaa vielä, että eri sairauksiin on muitakin hoitovaihtoehtoja.

- Vuoto-ongelmat voivat joskus aiheutua myös pienistä kohtuontelon sisälle pullistuvista myoomista. Ne voidaan tavallisesti poistaa kohdun tähystyksen eli hysteroskopian avulla. Tällöin itse kohtua ei tarvitse poistaa.