Menu

Urheiluvammoihin erikoistumista

Diacorilla on pitkät perinteet erityisesti urheiluvammojen tutkimuksissa ja hoidoissa. Hyvä maine kantaa, joten monet eturivin urheilijamme ovat tuttuja vieraita sekä sairaalassa että vastaanotoilla ja tutkimusyksiköissä. He tulevat seurasopimusten kautta, mutta erittäin usein myös tavallisina yksityispotilaina. Se on hyvin mahdollista, sillä Diacorilla on palvelusopimukset kaikkien merkittävien vakuutusyhtiöiden kanssa.

Yksi alan konkareista on Teemu Selänteen ”henkilääkärinä ”tunnettu ortopedi Ismo Syvähuoko, jolla itselläänkin on myös omakohtaista kokemusta pääsarjatason jääkiekkoilusta. Niinpä ei olekaan suuri yllätys, että Syvähuoko on monen suomalaisen urheilijan luottolääkäri etenkin polvivaivoissa,

- Taidan olla jossain määrin leimautunutkin ”polvimieheksi”, mutta olen sitä hyvin mielelläni, sillä yksi mies ei voi hallita kaikkea. Erikoistuminen näyttää olevan myös kansainvälinen suuntaus. Urheiluvammoissa Diacor Urheilulääketieteen erityisvahvuus on juuri siinä, että meillä on todellista huippuosaamista ainakin olkapäiden, nilkan ja jalkaterän sekä selän ongelmien hoidossa. Minä jatkolähetän näistä vaivoista kärsiviä mielelläni kyseisten asiantuntijoiden hoitoon.

Tietyssä luistelukulmassa ilmaantuvat polvilumpion vaivat ovat luistinlajeissa tavallisia.

- Polvivaivoista kierukkaongelmat sekä etummaisen ristisiteen (ACL) repeämät ovat yleisimpiä, mutta minun vastaanotolleni tulee hyvin paljon myös polvilumpion alueen vaivoista kärsiviä urheilijoita. Puhumme joko polvilumpion sijoiltaan menosta tai lumpion ja reisiluun välisen nivelen (patellofemoraalinivel) välisistä ongelmista, jolloin tämän nivelen liike ei ole normaali.

Polvilumpion vaivat ovat hyvin tavallisia nimenomaan luistinlajeissa, joissa vaiva ilmaantuu nimenomaan tietyssä luistelukulmassa.

– Tämä oli yksi Teemunkin polviongelmista jo viime vuosikymmenen puolivälissä, mutta leikkaus sujui hyvin ja mies onnistui tavoitteessaan eli Stanley Cupin voitossa. Polvilumpion ongelmat ovat ehkä hiukan huonommin tunnettuja kuin yleisimmät polvivaivat, joten monet kiekkoilijat ovat olleet todella tyytyväisiä saadessaan avun mahdollisesti pitkäänkin jatkuneeseen ongelmaansa, Syvähuoko sanoo.

- Sairaalassamme on huippuluokan varustetaso, minkä merkitystä ei sovi väheksyä sen paremmin potilaan kuin kirurginkaan näkökulmasta. Kiitosta on annettava myös todella palvelualttiille henkilökunnalle. Erittäin tärkeä osa toimivaa hoitoketjua on magneettitutkimusyksikkömme, jonka asiantuntemus on kunnioitettavaa. Heidän lausuntojensa ja kuviensa perusteella kirurgin on luotettava toimia.  

Esko Heikkinen