Menu

Urheilijan terveys tulee tarkastaa

Urheilijat mielletään usein vahvoiksi ja terveiksi. Näin asia pääsääntöisesti onkin, mutta siitä huolimatta on syytä kysyä, mikä on urheilijan perusterveydentila. Tähän kysymykseen vastaa urheilijan terveystarkastus.

Diacorin Urheilulääketieteen vastuulääkäri Kirsi Korpi tekee väitöskirjaa sydämen ultraäänitutkimuksesta. Ei ole yllätys, että juuri urheilijan sydämen toimintaan liittyvät kysymykset kiinnostavat entistä maajoukkuetason pikaluistelijaa erityisesti.

– Urheilijan sydämessä tietyt poikkeamat ovat sallittuja. Tiedämme, että kestävyysurheilijoilla sydämen kammioiden koko on suurentunut, ja että voimaharjoittelu paksuntaa sydämen seinämiä ja nämä muutokset saattavat aiheuttaa sydänoireiden esiintyessä erotusdiagnostisia ongelmia.

Sydänfilmin ottaminen on tärkeää.

Sydämen ultraäänitutkimuksen uusilla menetelmillä pyritään löytämään ratkaisuja muun muassa näihin ongelmiin. Jonkinlainen haaste on myös se, että eri geneettisillä väestöryhmillä sallitaan hiukan erilaisia poikkeavuuksia muun muassa sydänfilmissä.

- Kansainvälistymisen myötä olemme näiden kysymysten edessä Suomessakin, Korpi sanoo.

SÄÄNNÖLLISET TARKASTUKSET EDISTÄVÄT TERVEYTTÄ

Meillä on toimiva neuvolajärjestelmä ja kattava kouluterveydenhuolto, joten synnynnäiset sydänviat tulevat yleensä esille jo lapsena. Myös useat lajiliitot ja seurat vaativat urheilijoitaan käymään terveystarkastuksissa. Nämä ovat muutamia syitä, miksi Suomessa ei juuri ole ollut urheilijoiden sydänperäisiä äkkikuolemia. Monissa muissa maissa niitä on, mikä on saanut kansainväliset urheilujärjestöt, jalkapallon FIFA ja UEFA etunenässä, tekemään suosituksia urheilijoiden säännöllisistä terveystarkastuksista.

– Minä suosittelen terveystarkastusta huippu-urheilijoille ja nuorille urheilijoille kerran vuodessa, varsinkin silloin kun harjoittelu alkaa muistuttaa määrältään ja laadultaan aikuisten harjoittelua. Moni huipulle pyrkivä nuori harjoittelee jo 16-vuotiaana varsin ammattimaisesti.

Sydänfilmin ottaminen on tärkeää, ja vanha sydänfilmi kannattaa aina ottaa terveystarkastukseen mukaan vertailua varten. Tarkastuksen yhteydessä käydään läpi aikaisempi terveyshistoria, tarkastetaan terveydentila ja tutkitaan nykyongelmia sekä pohditaan muun muassa kuinka välttää lajiin liittyviä tyyppivammoja. Myös rokotusten voimassaolo tarkastetaan.

- Tämä on mielestäni todellista terveyden edistämistyötä. Tarkastusta voi vilpittömästi suositella kaikille urheilijoille.

Esko Heikkinen