Menu

Pakkanen ja pöly altistavat hengitysoireille

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Stefan von Knorring ei ole yllättynyt siitä, että esimerkiksi nuorilla voimistelijatytöillä on jonkin verran astmatyyppisiä reaktioita. Hän peräänkuuluttaa harrastustilojen siisteyttä ja puhtautta, sillä isoissa halleissa on usein huono ilma.

- Astman diagnostiset kriteerit ovat varsin tiukat, mutta monen urheilijan kohdalla voimme puhua astmankaltaisista oireista. Jälkimmäiset kärsivät keuhkoputkien limakalvon yliherkkyydestä. Heillä rasitus varsinkin kylmissä, kuivissa ja pölyisissä olosuhteissa voi aiheuttaa keuhkoputkien supistumisreaktion. Oireena se tarkoittaa hengityksen tukkoisuutta, yskää ja limaisuutta.

Pakkaselta suojautuminen ei välttämättä ole helppoa. Jotkut hiihtäjät ovat yrittäneet käyttää hengityssuojaa, mikä ei sekään ole ihan yksinkertaista. Periaatteessa nenän tehtävä on lämmittää ilmaa, mutta kovassa rasituksessa ihminen hengittää suun kautta. Huivillakin voi yrittää suojata, mutta totuus on, että kuiva ja kylmä on paha yhdistelmä astmaatikolle.

Esko Heikkinen