Menu

Sydämen ultraäänitutkimus

Sydämen ultraäänitutkimuksen käyttö on selvässä kasvussa, sillä se on sydäntutkimukseksi potilaalle erittäin helppo, edullinen ja täysin kivuton. Potilas makaa tutkimuspöydällä vasemmalla kyljellään ja selin ja joskus joku on saattanut jopa nukahtaa tutkimuksen aikana. 

Sydämen ultraäänitutkimukseen voi tulla kardiologin eli sydäntautien erikoislääkärin lähettämänä. Myös työterveyslääkärit, sisätautilääkärit ja liikuntalääketieteen erikoislääkärit tutkivat usein sydänpotilaita vastaanotoillaan ja haluavat jatkotutkimuksena sydämen ultraäänen.

Tutkimus on täysin kivuton.

- Yleensä hoitava lääkäri on vastaanottotutkimuksessa sydäntä kuunnellessaan havainnut poikkeuksellisen sivuäänen tai löytänyt sydänfilmissä muutoksen tai rytmihäiriöitä. Aiheita sydämen ultraäänitutkimukselle ovat myös hengästyminen, rintakipu, suorituskyvyn lasku tai jokin sydämen vajaatoimintaan viittaava muu piirre, esimerkiksi nilkkojen turvotus, kardiologi Kirsi Korpi sanoo.

Korpi tekee sydämen ultraäänitutkimuksia Diacor Ruoholahdessa, kuten useat hänen kollegansakin. Tutkimuksia tehdään myös Alppikadulla.

Tutkimuksessa selvitetään sydämen kammioiden ja eteisten koko sekä sydämen seinämien paksuus. Myös sydämen läppien kunto ja sydänlihaksen omien suurten verisuonten tila tarkastetaan. Vaivoista riippuen tutkimus paikannetaan yksilöllisesti tarkemmin. Tällöin voidaan tutkia mm. sydämen supistumisvoimaa sekä supistumisen symmetrisyyttä. Paksut sydänseinämät voivat viitata perinnölliseen sairauteen.

Urheilijoiden sydämiä tutkitaan yhä useammin

Tavallisesti sydämen ultraäänitutkimuksen pohjana on kardiologin tekemä kliininen tutkimus ja harkinta. Tutkimuksia tekevät nimenomaan kardiologit. Urheilijoilla ultraäänitutkimuksen käyttö on viime aikoina kasvanut selvästi, sillä esimeriksi jalkapallossa sekä Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA että Euroopan jalkapalloliitto UEFA edellyttävät, että niiden sarjoissa pelaaville pelaajille on tehty kyseinen tutkimus.

- Tämä on lajiliiton yksi vastaus jalkapallossa ilmenneisiin äkkikuolemiin. Tutkimuksella halutaan varmistaa, että urheilijan sydän on rakenteellisesti terve. Urheilijoilla on aina oleellista selvittää, onko esimerkiksi sydänfilmissä nähty mahdollinen muutos urheilun ja harjoittelun aiheuttamaa sydänlihaksen vahvistumista vai onko taustalla piilevä sydänsairaus, väitöskirjaansa juuri urheilijoiden sydämen ultraäänitutkimuksista tekevä Korpi selittää.

Väitöskirjassa, jossa tutkittavana on mm. Korven ”oman lajin” eli pikaluistelumaajoukkueen urheilijoita, määritellään urheilijoiden sydämen supistuvuutta ja supistuvuuden puutosalueita. Urheilijoilla tutkitaan pitempiaikaisessa seurannassa harjoituksen vaikutusta sydämen supistuvuuteen sekö lepo- että rasitustilan jälkeen.

Esko Heikkinen