Menu

Sydämen ”muljahtelut” ovat tavallisia – sydänfilmin otto kannattaa

Useimmat suomalaiset tietävät, mitä tarkoittaa sydämen rytmihäiriötuntemus. Se voi olla yksittäinen ”muljahdus”, lyönnin väliin jääminen tai lyhyt tykytyksen tunne. Näitä tilapäisiä rytminmuutoksia on periaatteessa jokaisella ihmisellä. 

Rytmihäiriöt ilmaantuvat tavallisesti stressin yhteydessä tai jonkin yleissairauden sivujuonteena. Urheilijoilla yksittäiset rytmihäiriöt ovat usein merkki ylikuormituksesta.

– Rytmihäiriöissä on kuitenkin eroja. Suurin osa niistä on onneksi vaarattomia, mutta varsinkin häiriökohtauksen yhteydessä esiintyvä voimakas rintakipu tai hengenahdistus voi viitata vaarallisen rytmihäiriöön. Lyhyetkin tajunnan menetykset ja jopa ”viittä vaille” -tilanteet tulisi aina selvittää. Vastaavia oireita esiintyy toki muidenkin sydänperäisten kohtausten yhteydessä, kertoo kardiologi Hannu Parikka.

Jos tuntemuksia on päivittäin, kannattaa selvittää, onko kyse tilapäisestä ohimenevästä rytmihäiriöstä. Tuntemus sydämen äkillisesti alkavasta ja äkillisesti pysähtyvästä tiheälyöntisyydestä, tajunnan hetkellinen menetys tai rintakivut edellyttävät aina lääkärin tarkastusta.

Sydänfilmi on mainio tutkimus

Sydänfilmi eli EKG on edullinen ja yksikertainen tutkimus, josta on useimmiten arvokas apua sydänpotilasta hoitavalle lääkärille. Diacorissa EKG-tutkimuksia tehdään jokaisella lääkäriasemalla.

Erityisen arvokasta on, jos EKG on pystytty ottamaan rytmihäiriöoireen ollessa päällä.

– Rytmihäiriötilanteen aikana rekisteröity EKG on kultaakin arvokkaampi, mutta sydänkäyrän selvittäminen auttaa myös, vaikka henkilö olisi oireetonkin. EKG voi paljastaa esimerkiksi synnynnäisen ylimääräisen oikoradan tai aiemmin sairastetun sydäninfarktin.

EKG voi paljastaa synnynnäisen ylimääräisen oikoradan tai aiemmin sairastetun sydäninfarktin.

Mahdollinen lisätutkimustarve arvioidaan lääkärin haastattelun ja tutkimisen jälkeen. Muita tutkimuksia ovat esimerkiksi sydämen ultraäänitutkimus, sydänfilmin vuorokausirekisteröinti, polkupyörärasituskoe sekä erilaiset verikokeet.

Sydäntautien erikoislääkäri Parikan mukaan rytmihäiriöiden hoidossa pärjätään useimmiten sillä, että potilas tulee vakuuttuneeksi asian vaarattomuudesta.

– Joissakin tapauksissa edessä voi kuitenkin olla rytmihäiriölääkitys tai jopa sairaalassa tehtävä toimenpide. Joka tapauksessa hoitona on aina myös mahdollisten taustalla olevien syiden korjaus, kuten verenpaineen alentaminen ja laihdutus. Painonpudotus on hyvä ”lääke” niin tässä kuin monessa muussakin sairaudessa.

Esko Heikkinen