Menu

Silmä sumenee - kaihileikkaus auttaa

Ikääntymisen myötä silmän linssin läpinäkyvyys alkaa sumentua, kun valkuaisaine sen sisällä alkaa sakkautua. Ilmiötä kutsutaan harmaakaihiksi. Tämä on korjattavissa 15-20 minuuttia kestävällä ja kivuttomalla leikkauksella, josta potilas toipuu lähes välittömästi. Diacorissa kaihileikkausten määrät ovat olleet jatkuvassa kasvussa.

Esitarkastuksessa ennen leikkausta silmät tutkitaan keinolinssin vahvuuden määrittelemiseksi. Leikkaus tehdään kevyessä pintapuudutuksessa. Siinä silmän ulkoreunaan tehdään pieni viilto, josta oman linssin sisäosa tyhjennetään. Samasta viillosta asetetaan keinolinssi. Toimenpiteessä ei tunnu kipua, mutta potilas tuntee jotain tapahtuvan. 

Vanhin kaihileikkauspotilaani on 98-vuotias.

Näkökyky on parempi jo toimenpidettä seuraavana päivänä, mutta lopullinen tulos nähdään vasta parin viikon kuluttua.

– Toimenpidettä tehdään koko ajan yhä iäkkäämmille potilaille. Vanhin oma leikkauspotilaani oli 98-vuotias. Kuitenkin kaikki potilaat lähtevät nykyään kotiin jo toimenpidepäivänä, silmäkirurgi Timo Hellstedt kertoo.

Linssien vahvuudet voidaan valita silmäkohtaisesti, joten samalla voidaan korjata myös ikänäköä. Uusinta alalla on monitehokeinolinssien asentaminen. Linssit kehittyvät jatkuvasti ja juuri niiden valinta vaikuttaa ratkaisevasti toimenpiteen kokonaishintaan. Linssien hinnat vaihtelevat parista sadasta eurosta lähes tuhanteen euroon.

Esko Heikkinen