Menu

Sappikivikohtaus yllättää

Ensimmäinen sappikivikohtaus saattaa tulla täysin ennustamatta. Tyypillisesti se alkaa 1-2 tuntia ruokailun jälkeen, tuntuu ylävatsalla voimakkaana kipuna ja voi säteillä selkään. Kipuun voi liittyä pahoinvointia ja oksentelua. Joskus sappikipukohtaus sekoitetaan sydänperäiseen vaivaan ja potilas voi olla niin kipeä, että hänelle soitetaan ambulanssi.

Gastrokirurgi Lea Kyhälän mukaan klassinen potilastapaus on noin 50-vuotias ylipainoinen nainen. Tautia esiintyy kuitenkin kaikenikäisillä, myös miehillä. Sappikiviä on 10-20 prosentilla ihmisistä, mutta kahdella kolmesta ne ovat oireettomia. Kivien muodostumiselle altistavat yksilölliset tekijät ja ylipaino. Joskus nopean laihduttamisen seurauksena voi saostua sappikiviä.

Sappikiviä on 10-20 prosentilla ihmisistä, mutta kahdella kolmesta ne ovat oireettomia.

- Sappikivet kipuineen on yleisin sappirakon sairaus. Hankalampi niihin liittyvä ongelma on sappirakon tulehdus. Tällöin kipu pitkittyy ja voi nousta kuumettakin. Tulehtunut sappirakko vaatii yleensä välittömän leikkauksen. Sappirakossa nähdään joskus myös polyyppejä, ja silloin leikkausta harkitaan tapauskohtaisesti. Sappirakkoon voi tulla syöpäkin, mutta se on harvinainen.

Maksa tuottaa sappinestettä, jota tarvitaan ruoansulatuksessa. Sappirakko on sappinesteen ”välivarasto”. Kun rakkoon saostuu kiviä, se ei toimi normaalisti. Neljällä viidestä potilaasta kivet ovat niin sanottuja kolesterolikiviä, loput pigmenttikiviä.

Kipu syntyy, kun sappikivi kiilautuu sappirakon kaulaan estäen sen tyhjenemisen. Joskus pienet sappikivet voivat päästä sappiteihin estäen sapen pääsyn ohutsuoleen. Seurauksena voi olla erittäin voimakkaita kipuja, maksa-arvojen nousua ja keltaisuutta. Hankalissa tilanteissa voi kehittyä haimatulehdus, joka vaatii pääsääntöisesti sairaalahoitoa.

- Sappikiviä epäiltäessä ultraäänitutkimus on perustutkimus, jolla diagnoosi yleensä varmistuu. Verikokeista tarkastetaan maksa- ja sappiarvot. Ylävatsakivuille voi olla muitakin syitä kuin sappikivet.

Tähystysleikkaus on hyvä hoito

Länsimaissa sappirakonpoisto on toiseksi yleisin vatsan alueen leikkaustoimenpide tyräleikkauksen jälkeen.

- Potilas nukutetaan ja vatsanpeitteisiin tehdään neljä pientä haava. Sappirakko poistetaan kokonaisuudessaan. Ihminen pärjää hyvin sitä ilmankin, sillä maksa tuottaa sappea kuten aiemmin ja se kulkeutuu sappiteitä pitkin suoraan ohutsuoleen. Työtehtävistään riippuen potilas on työkuntoinen 1-2 viikon kuluttua toimenpiteestä.

Raskas rasvainen ateria ja esimerkiksi omena, kurkku tai kaali laukaisevat usein kivun ja monen sappipotilaan ruokavalio onkin varsin rajoittunut. Leikkauksen jälkeen voi palata normaaliin ateriointiin.

- Leikkaushoito on ainoa tehokas hoito sappikiviin. Mielestäni oireiset sappikivet kannattaa poistaa eikä toimenpiteen kanssa kannata viivytellä. Ajan kuluessa riski esimerkiksi sappirakon tulehdukselle kasvaa.

Esko Heikkinen