Menu

Rasitus-EKG, vanhassa vara parempi

Leposydänfilmiä eli EKG:tä voi kutsua kardiologin perustyökaluksi. Se otetaan käytännössä jokaiselta potilaalta, joka tulee sydäntautien erikoislääkärin vastaanotolle. Rasitus-EKG:ssä sydänkäyrän reagointia tutkitaan polkupyöräergometrillä. Se on jo vuosikymmeniä vanha tutkimus, jolla edelleen on paikkansa kardiologin työkalupakissa.

Kardiologi Timo Ikonen arvioi, että rasitus-EKG: tä tullaan polkemaan vielä pitkään, sillä se on mainio tutkimus niin rintakipuoireiston, hengenahdistuksen kuin rytmihäiriönkin merkityksen arvioinnissa.

- Rasituspolkupyöräkoe edellyttää aina arviota siitä, mitä tutkimuksella haetaan. ”Sivutuotteena” saadaan kuntoarvio, jolla kuitenkin tässä tapauksessa on vain toissijainen merkitys. Oikeassa kuntotestissä rasitusportaissa edetään rauhallisemmin kuin selvästi repivämmässä rasitus-EKG:ssä. ”Repivyydellä” yritetään nostaa esiin mahdollisia sairauksia.

Etenkin sepelvaltimotaudissa polkupyörätesti on todellinen kardiologin perustyökalu.

- Mahdollisen ahtauman pitää kuitenkin olla kohtalaisen kokoinen, jotta se näkyy EKG:ssä. Lisäksi sen pitää olla ”oikeassa paikassa”, joten kaikkia ahtaumia tämä testi ei missään nimessä paljasta.

- Toinen tärkeä rasituskokeen anti on siinä, onko selvitettävä oire ylipäätään sydänperäinen vai ei. Esimerkiksi närästys, monet keuhkoperäiset sairaudet ja pelkästään huono kuntokin voivat oireilla sydänvaivojen kanssa samankaltaisesti.

Kardiologin valvonnassa

Kenelle tahansa rasitus-EKG:tä ei voi teettää, sillä tutkittavan pitää pystyä polkemaan pyörää. Esimerkiksi polven tai lonkan nivelrikko voi rajoittaa tätä. Lisäksi jo leposydänfilmissä voi löytyä poikkeavuus, joka estää tulkinnan rasitus-EKG:stä.

Timo Ikonen valvoo ja teettää tutkimuksen omille potilailleen itse.

- Näin saan paremman käsityksen potilaan kokonaistilanteesta. Samalla tulee varmistetuksi, että testiä ei keskeytetä liian varhaisessa vaiheessa, jolloin muutos ei ole vielä ehtinyt tulla esiin. Tavoite on noin 85 prosenttia maksimisykkeestä.

Rasitus-EKG-tutkimukseen sisältyy aina jonkinmoinen riski, mutta tuhansia potilaita poljettanut Ikonen ei halua korostaa sitä.

- Juuri siksi lääkäri seuraa tilannetta koko ajan ja päättää oikeasta lopettamisvaiheesta. Monelle potilaalle on isompi riski kiskoa esimerkiksi venettä rantaan.

Ikonen suosittelee sydänpotilaalle rasitus-EKG:tä herkästi. Joku peruste sen tekemiselle täytyy toki olla.

- Ilman löydöksiäkin siitä saadaan hyvä ”nollatilanne”, johon tilannetta voidaan verrata, jos jotakin myöhemmin ilmaantuu.

Esko Heikkinen