Menu

Polvi paranee hyvällä hoidolla

Valtaosa hoitoa vaativista polven nivelkierukan repeämistä voidaan korjata tähystysleikkauksella,
jonka jälkeen toipuminen on yleensä nopeaa. Kierukat ovat sidekudosrustoa, ja niiden tehtävänä on toimia reisi- ja sääriluun nivelpintojen pehmusteina ja iskunvaimentimina, kertoo ortopedi
Jyrki Halinen.

- Ne myös tukevoittavat polvea ja tuottavat sitä ravitsevaa nivelnestettä. Nivelkierukkavammat syntyvät, kun koukistunut polvi, jolle paino on varattu, vääntyy sivusuunnassa esimerkiksi urheillessa tai liukastuessa. Tällöin polveen kohdistuvat suuret voimat, sillä reisi- ja sääriluu ovat elimistön pisimmät vipuvarret.

Sisempi kierukka vammautuu ulkokierukkaa useammin.

Yhtäaikainen vääntö ja puristus voivat rikkoa joko polven sisä- tai ulkokierukan reunan, toisinaan kummankin. Sisempi kierukka vammautuu ulkokierukkaa useammin, ja silloin repeämän aiheuttama pistävä kipu tuntuu yleensä nivelraossa polven sisäsyrjällä noustessa esimerkiksi portaita tai ulos autosta. Tasamaalla kävely ei ole välttämättä kivuliasta.

Lääkäriin menoa ei kannata lykätä

Halinen suosittelee ortopedille hakeutumista jopa saman päivän aikana, kun polvi turpoaa, on epätukeva tai kun se ei siedä astumista, lukkiutuu tai ei liiku kunnolla. Nivelkierukan repeämän diagnoosi perustuu potilaan kertomukseen vamman synnystä ja oireista sekä lääkärin tekemiin havaintoihin. Vahvasti kierukkavammaan viittaa kova kipu taivutettaessa polvea syvään koukkuun.

- Diagnoosi varmistetaan magneettikuvauksella, minkä jälkeen repeytynyt kierukan osa voidaan poistaa tai kiinnittää uudelleen tähystysleikkauksessa. Leikkauksen jälkeen polvi ei yleensä ole kovin kipeä, Halinen sanoo.

- Kierukkavamma on mekaaninen vaiva, jonka hoitaminen tähystysleikkauksella on kuin ottaisi kiven pois kengästä

Terhi Kivikoski-Hannula