Menu

Pitääkö putkittaa? Pienten lasten korvatulehdusten hoito ei ole aina helppoa!

Usein puhutaan pieniä lapsia vaivaavista korvatulehduskierteistä. Mistä silloin on kysymys? Entä milloin on aika putkittaa korvat? Tiedustelimme asiaa Diacor Ison Omenan korvalääkäri Risto Kaksoselta. 

Risto muistuttaa, että kaikkein tärkeintä korvatulehdusten hoidossa on oikea diagnoosi. Lasten äkillisen välikorvatulehduksen diagnostiikka täsmentyi vuonna 2014 ja nykyisin korvatulehduksen antibioottihoitoon edellytetään, että lapsella on ylähengitystieinfektio, tärykalvolla tulehduksen merkit ja välikorvassa märkäistä eritettä. 

Juuri välikorvaeritteen todentaminen on haasteellista pienellä ja usein kuumeisella ja kiukkuisella lapsella. Antibioottihoitoa ei kuitenkaan määrätä lapselle ilman että välikorvassa on märkäistä eritettä, sillä virustulehdukset paranevat itsestään. Iso osa lasten korvatulehduksista on virusperäisiä. Näissä tulehduksissa ensisijaisena hoitona on aina kivunlievitys, sillä ”kipu ei jalosta ketään”. 

Jälkitarkastuksilla tärkeä tehtävä

Mitä pienempi lapsi on, sitä tärkeämpi on jälkitarkastus. Jälkikontrolliin on hyvä tulla noin kuukauden päästä ensimmäisestä lääkärissäkäynnistä. 

Jälkitarkastuksessa lääkäri tarkistaa, että välikorvan ilmastointi on normalisoitunut. Mikäli ilmastointi ei normalisoidu, eivät myöskään limakalvot pääse toimimaan normaalisti. Näin syntyy hitaasti kasvavien bakteerien aiheuttama krooninen tulehdustila. 

Toisinaan välikorvaan jää sitkeää limaa, kun limakalvojen elinolosuhteet muuttuvat heikon ilmastoinnin vuoksi. Tällöin puhutaan liimakorvasta. Nimi tulee sitkeästä limasta, joka muistuttaa erehdyttävästi liimaa.

Iso osa lasten korvatulehduksista on virusperäisiä. Ne paranevat itsestään.

Mikäli bakteeri elää välikorvan eritteessä, eivät edes suun kautta otettavat verenkiertoon vaikuttavat antibiootit auta pikku potilasta. Tällöin tärykalvo putkitetaan ja antibiootit on mahdollista annostella korvatippoina suoraan välikorvaan.

Putket todellinen luomuhoito

Kun korvatulehdukset seuraavat toisiaan, päädytään usein putkitukseen. Diacorissa putkituksia tehdään Ruoholahdessa sijaitsevassa sairaalassa. Putkituksessa tärykalvoon tehdään pieni reikä, josta imetään pois korvassa olema ylimääräinen neste. Sen jälkeen reikään asennetaan putki. Putki varmistaa välikorvan ilmastoinnin, jolloin korva pääsee pikku hiljaa paranemaan. Tärykalvoputkitus on myös paras hoitomuoto liimakorva tilanteeseen.

Toimenpide on nopea ja vaivaton. Pieni potilas saapuu sairaalaan aamusta ja pääsee jo iltapäivästä kotiin. Toimenpide tehdään kevyellä nukutuksella, josta toipuminen on nopeaa. Putkituksen jälkeen on vielä kontrollikäynti kuukauden päästä ja sen jälkeen kontrollikäynnit kolmen kuukauden välein, kunnes putket ovat tulleet pois. 

Susan Patronen