Menu

Peukalovammat ovat yleisiä

Käsikirurgi Outi Niemiselle peukalovammat ovat tuttuja. Niitä syntyy erilaisissa kaatumisissa ja putoamisissa sekä esimerkiksi pallopelien kontaktitilanteissa tai pallon osuessa suoraan peukaloon.

Tavallisin peukalovamma on lievä venähdys, joka paranee itsestään 2-3 viikossa. Murtumista valtaosa on onneksi hyväasentoisia, joissa hoidoksi riittää kivun hoito ja kipsi tai kevyt tukilasta 3-4 viikoksi. Pieni osa murtumista joudutaan hoitamaan leikkauksella, kun murtumassa on virheasentoa.

Yllättäen peukalon nivelsidevamma paranee hitaammin kuin murtuma. Nivelsidevammoista merkittävin on "hiihtäjän peukalo" eli peukalon rystynivelen peukalohangan puoleisen nivelsiteen repeämä. Sen merkkinä on kipu, turvotus ja mustelma peukalossa. Nivelside antaa myös periksi sitä venytettäessä. Vammamekanismi on peukalon vääntyminen kaaduttaessa esimerkiksi polkupyöräin kanssa tai hiihtosauva kädessä.

Yllättäen peukalon nivelsidevamma paranee hitaammin kuin murtuma.

- Hiihtäjän peukalon hoito on kirurginen. Leikkaus pyritään järjestämään kahden viikon kuluessa vammasta. Toimenpiteessä nivelside kiinnitetään takaisin luuhun, josta se on revennyt irti. Jälkihoito on kipsi tai suojalasta kuuden viikon ajan. Joskus nivelsidevamman diagnoosi viivästyy tai hoitoon pääsy muusta syystä pitkittyy. Tällöin joudutaan tekemään nivelsiteen myöhäiskorjaus eli rekonstruktio, joka on teknisesti vaativampi leikkaus, Nieminen sanoo.

Kaikki peukalon nivelsidevammat eivät suinkaan vaadi kirurgista hoitoa. Osittainenkin nivelsidevamma saattaa olla kipeä jopa 2-3 kuukauden ajan, mutta ei silti vaadi leikkaushoitoa.

Suurin osa hoidettavissa ilman leikkausta

Peukalovamman ensihoidoksi pätee kylmä- kompressio-kohoasento eli "kolmen K:n" periaate ja tarvittaessa kipulääke. Niemisen mukaan lievempää peukalovammaa voi seurata muutaman päivän ajan.

- Jos kipu ja turvotus eivät lievity, jatkotutkimuksiin olisi hakeuduttava viikon kuluessa. Poikkeuksen muodostavat pahat ruhjevammat ja ihon läpäisevät vammat, joihin liittyy merkittävä tulehdusriski. Ne kannattaa hoitaa päivystysluonteisesti.

Merkittävämpää vammaa pitää epäillä, jos vammaenergia on suuri, vamma-alueella on huomattava turvotus ja verenpurkauma tai peukalossa on virheasento tai käden toiminta on vaikeutunut.

Vastaanotolla käsikirurgi tutkii käden ja sen toiminnan. Lisätutkimuksena riittää tavallisesti röntgenkuvaus Joskus erikoistapauksissa tarvitaan tietokonetomografia- tai magneettikuvausta.

Esko Heikkinen