Menu

Pelottaako vatsalaukun tähystys

Gastroskopia eli ruokatorven ja mahalaukun tähystys on mainio ja joskus jopa välttämätön toimenpide. Sama koskee peräaukon kautta tehtävää paksusuolen tähystystä eli kolonoskopiaa. Mutta entäpä jos potilas pelkää, eikä uskalla lähteä tutkimukseen? Silloin auttaa rahoittava lääkitys.

Gastrokirurgi Outi Nylander tekee lääkityksellä helpotettuja ruoansulatuselinten tähystyksiä Ruoholahden lääkäriasemalla. Gastro- ja kolonosopian lisäksi menetelmää voidaan käyttää myös sigmoidoskopiassa eli peräsuolen ja paksusuolen loppuosan tähystyksessä. Tätä tutkimusta käytetään, kun etsitään paksusuolen loppupään ja peräsuolen sairauksia.   

Kaikki potilaat eivät pysty tähystystutkimuksiin ilman lääkitystä.

Sedaatiolla tarkoitetaan anestesiologin eli nukutuslääkärin antamaa lääkitystä ja keskushermoston ”lamaamista”, joita on eriasteisia aina leikkauksissa käytettyyn nukutukseen asti. Ruoansulatuselinten tähystyksissä riittää tavallisesti tähystäjälääkärin ja sairaanhoitajan antama suonensisäinen rauhoittava lääkitys. Tällöin puhumme iv-lääkityksen kanssa tehdystä tähystyksestä.

- Kaikki potilaat eivät pysty tähystystutkimuksiin ilman lääkitystä, heitä on kuitenkin vain pieni osa. Tärkeämpi peruste lääkityksen kannalta on se, että moni pelkää tai ainakin jännittää tutkimusta. Se voi johtua mm. aiemmista huonoista kokemuksista. Näissä tapauksissa lääkitys on mainio vaihtoehto, sillä se poistaa jännityksen ja sujuvoittaa tutkimuksen tekemistä, Nylander kertoo.

Lieväasteisella nukutuksella tai rauhoittavalla lääkityksellä ei ole merkitystä tutkimustulosten kannalta.

- Yksi rauhoittavan lääkityksen eduista on siinä, että ainakin toistaiseksi voin sanoa, että tutkimus onnistuu aina. Ilman sitä tutkimuksia on joskus jäänyt tekemättä, kun se ei vain kerta kaikkiaan onnistu. Toisille ihmisille nämä tutkimukset ovat melko vaivattomia, toiset taas jännittävät niitä kovasti. Jälkimmäisille lääkitty tähystys on mainio vaihtoehto.

Lääkityn skopian jälkeen ei voi ajaa autoa. Tutkimuspäivä menee muutenkin lepo- tai sairauspoissalopäiväksi, sen verran suonen sisään annettavat lääkeaineet vaikuttavat yleiseen oloon ja suorituskykyyn.

Esko Heikkinen

Gastroskopiassa eli vatsalaukun tähystyksessä selvitellään rinnan ja ylävatsan oireita, kuten oksentelua, nielemisvaikeuksia tai kipuja. Löydöksinä voi olla esimerkiksi ruokatorven tai mahalaukun tulehdus tai maha- tai pohjukaissuolen haava. Tutkimuksella voidaan selvittää myös mahan tai suoliston verenvuotoja tai vaikkapa mahdollista keliakiaa.  

Peräaukosta tehtävää kolonoskopiaa eli paksusuolen tähystystä käytetään yleensä pitkään jatkuneen ripulin tai suoliston verenvuodon paikantamiseen.