Menu

Onko nuha leikattavissa?

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Risto Kaksonen on tottunut potilaisiin, joiden nenä on tukossa. Yleensä oireen taustalla on pitkittynyt poskiontelotulehdus tai erilaiset allergiat, jotka aiheuttavat kroonista limakalvojen turvotusta. Potilailla on ainainen nuha, 

Kaksonen sanoo painokkaasti, että kaikki nuhat eivät suinkaan ole leikattavissa eikä sellaista pidä yrittääkään. Heitä ovat varsinkin allergiapotilaat. Sen sijaan kroonisessa poskiontelotulehduksessa leikkaus saattaa olla mitä mainioin hoitokeino ja potilaat hyötyvät toimenpiteestä usein merkittävästi.

Takavuosina ontelotulehduksen piti olla todella iso riesa ennen kuin harkittiin leikkausta. Ja kun leikkauspäätös oli tehty, otettiin ison säderasituksen tietokonetomografiatutkimus. Nykyään teemme kartiokeilakuvausta, joka on nopeampi, halvempi ja säderasitukseltaan pienempi tutkimus. Kuitenkin se on yhtä tarkka. 

Kroonisessa poskiontelotulehduksessa leikkaus saattaa olla mitä mainioin hoitokeino.

Uudella kartiokeilamenetelmällä potilas voidaan kuvata jo diagnoosivaiheessa, jolloin taudista ei välttämättä tarvitse kärsiä vuosia. Kuvauksen jälkeen asiantuntija pystyy arvioimaan, hyötyykö potilas leikkauksesta. Nykyään voidaan sanoa, että poskiontelotoimenpiteeseen ei pidä lähteä ilman kartiokeilakuvausta.

Ontelot ovat ilmastointikanavia

Tukkoisessa nenässä on kyse siitä, että nenäkäytävään tulevien onteloiden ”röörit” eivät ole auki ja otsaontelo, poskiontelot tai kitaontelot alkavat kerätä limaa ja toimia tulehduspesinä. Kun limakalvo tulehtuu, se turpoaa ja kanava menee tukkoon. Samalla limaerityksen toiminta estyy. Värekarvat siirtävät limaa aukkoa kohti, mutta lima ei pääse pois vaan jää kiertämään. Tämä tarjoaa erinomaiset olosuhteet bakteerikasvulle. Pitkittyessään tulehdusmuutokset vioittavat värekarvoja lopullisesti, joten tulehduksista on huolehdittava.

- Onteloiden merkitys sinänsä on kysymysmerkki lääketieteelle. Olettamuksia on, että ne lisäävät kaikupohjaa puheeseen ja äänentuottoon, ja että tekevät päästä kevyemmän. Itse uskon siihen teoriaan, että ne lisäävät limakalvopintaa, jossa tuotetaan tulehdusvasta-aineita.

Kartiokeilatutkimus on Kaksosen mielestä mainio apuväline tukkoisen nenän tutkimisessa.

- Sitä voidaan käyttää juuri oikeassa vaiheessa. Kuvien ”siivutus” paljastaa onteloiden tilanteen ja sen, hyötyykö potilas toimenpiteestä, jossa onteloaukkoa suurennetaan. Tällöin ilma pääsee taas kiertämään ja ontelo tyhjenee, eikä uusi turvotus ala heti tukkia aukkoa.

Toimenpiteen jälkeen nenähuuhtelukannun käyttäjät hyötyvät omatoimisesta huuhtelusta enemmän kuin ei-leikatut henkilöt.

Esko Heikkinen