Menu

Olkapää "jäätyy"

Olkapäähän sattuu, kun ojentaa aamulla kättä kohti herätyskelloa. Hampaiden pesu tuntuu ja paidan päälle pukeminen pitää tehdä varovaisesti. Mailapelien harrastamisessa saa olla vähintään varovainen, jos niihin pystyy ollenkaan. Pienemmätkin olkapään vaivat vaikuttavat jokapäiväiseen elämään yllättävän tehokkaasti.

Tapaaminen Suomen johtavan olka-asiantuntijan Harri Heliön kanssa on helpottava kokemus. – Läheskään kaikkia olkavaivoja ei suinkaan leikata. Ja jos leikataankin, lähes vaiva kuin vaiva voidaan korjata tähystyksellä, josta toipuminen on huomattavasti kivuttomampaa kuin perinteisissä ”ison viillon” kautta tehtävissä leikkauksissa, ortopedi Heliö sanoo. Heliö leikkaa vuosittain yli 900 olkapäätä.

Monet olkavaivat antavat samankaltaisia oireita.

Vastaanottohuoneessa Heliö pyytää ensin ottamaan paidan pois ja vääntelee tai pyytää vääntämään kättä eri suuntiin. Kättä on yritettävä liikuttaa haluttuihin suuntiin, ortopedin laittaessa välillä vastaan. Kun samalla käydään tarkasti läpi, kuinka vaiva on syntynyt ja mitkä olivat sen ensioireet, tapaus alkaa selvitä.

- Sinulla on melkoisella varmuudella ns. jäätynyt olkapää eli ”frozen shoulder”. Haluan vielä kuitenkin varmistaa asian varjoaineen kanssa tehdyllä magneettitutkimuksella, kuuluu arvio lopulta.

Heliö selittää, että magneettikuvaus on tässä tapauksessa välttämätön, sillä monet olkanivelen vaivat antavat samankaltaisia oireita. Lisäksi olkapäässä voi jäätymisen ohella olla muutakin vaivaa.

Nivelkapseli tulehtuu

”Jäätyminen” on määritelmänsä mukaisesti ”olkanivelen liikerajoitus ilman rakenteellista syytä, esimerkiksi kulumaa tai mekaanista estettä. Yleensä sen saa poikkeavan rasituksen jälkeen, esimerkiksi syksyn lehtienharavointiurakan päätyttyä. Käytännössä kyse on siitä, että olkaniveltä ympäröivä, 1-.2 mm paksu ”pussi” eli nivelkapseli tulehtuu.

- Vaivalla on hyvät ja huonot puolensa. Hyvää on se, että useimmiten liikerajoitus menee ohi itsestään. Huono puoli on, että käsi on usein hyvin kipeä ja paraneminen saattaa kestää pitkään, pahimmillaan jopa vuosia. Tästäkin voi päätellä, että jäätymisiä on kovin erilaisia, pienestä liikerajoituskivusta olkapään täydelliseen ”jämähtämiseen” asti.

Viikoittain kymmeniä olkapäitä leikkaava Heliö toteaa, että jäätynyttä olkapäätä ei juurikaan leikata. – Aivan ääritapauksissa kiinnikkeitä voidaan irrotella tähystämällä, mutta se on todella harvinaista. Hiukan yleisempää on manipulaatio, jossa potilaan kättä liikutellaan nukutuksessa kiinnikkeiden irrottamiseksi. Se ei ole huono keino, mutta liikkeelle lähdetään aina yksinkertaisemmilla hoidoilla.

- Tulehduskipulääkkeet sekä kylmähoito ovat ensimmäisiä asioita, kapselin venyttelyn ohella. Jälkimmäisessä kokeneen fysioterapeutin ohjeista on paljon apua. Varsinaista kuntoutusta ja ergonomiaakin saatetaan tarvita, varsinkin jos vaiva on aiheutunut työstä.

Heliö ihmettelee vielä sitä, että hän kohtaa turhan usein ns. huonosti tutkittuja potilaita. – Vastaanotolla käy toistuvasti ilmi, että olkapotilasta on tutkittu ilman, että häntä on pyydetty ottamaan paita pois. Se on suuri virhe, sillä paljaalla silmällä näkee mm. lihassurkastuman helposti. Tässä yhteydessä on syytä muistaa, että lääkärin kliininen tutkiminen on tärkeämpi kuin mikään konetutkimus.

- Toinen yleinen ongelma on se, että olkanivelestä on otettu pelkästään ultraäänitutkimus, jossa ei ole löytynyt mitään vikaa. Ultraäänitutkimus soveltuu kuitenkin olkaniveleen aika huonosti ainoana kuvantamistutkimuksena. Jos siinä löydetään joku vaiva, diagnoosi on todennäköisesti oikea. Mutta ultraäänitutkimus ilman löydöstä ei kuitenkaan sulje pois monia vaivojen syitä.

Esko Heikkinen