Menu

Oletko resilientti?

Todennäköisesti olet. Meihin ihmisiin on nimittäin sisäänrakennettu kyky toipua ja palautua kuormittavista ja hankalistakin elämäntilanteista. Resilientti ihminen on sinnikäs, sisukas ja joustava. Hän pystyy toimimaan sujuvasti muuttuneissa olosuhteissa, kuten esimerkiksi stressitilanteissa. Tällaisen ihmisen toimintakyky säilyy tai palautuu hankalissakin tilanteissa.

- On tärkeää tiedostaa tämä meissä piilevä voimavara, sillä se auttaa meitä toipumaan. Resilienssiä voidaan kehittää ja vahvistaa nimenomaan arjen vastoinkäymisten kautta, sanoo Diacorin johtava psykologi, PsT Tuija Turunen.

Ihmisellä voi olla hyvinkin rankkoja kokemuksia, kuten vaikeita sairauksia tai traumaattisia tilanteita, joista hän kuitenkin palautuu.  Ei ehkä täysin ennalleen, mutta siten, että toimintakyky palautuu tai säilyy. Useiden tutkimusten mukaan noin kaksi kolmesta ihmisestä selviytyy läheisten tuen turvin vaikeistakin kokemuksista.

Varsinkin alkuvaiheessa monet tilanteet ovat tuskallisia, mutta toivoa toipumiseen on aina. Resilienssi ei siis tarkoita sitä, ettei moni vaikea tilanne tunnu pahalta tai kamalalta, joskus ylivoimaiseltakin. Rankat elämänvaiheet jättävät jälkensä, kasvattavat ja muuttavat meitä, mutta usein jopa opettavat meille jotain tärkeää itsestämme tai elämänarvoistamme. Tällöin puhutaan post traumaattisesta kasvusta – siitä tunteesta, kun vaikean vaiheen jälkeen nousee taas jaloilleen.

Pajunvitsa on usein käytetty vertauskuva resilienssistä puhuttaessa. Sekin taipuu, mutta ei kuitenkaan hevin katkea. Jokaisella ihmisella kuten pajullakin on kuitenkin katkeamispisteensä. Useimmiten vitsa kuitenkin vain taipuu, jopa jonkinlaisia jälkiä jättäen, mutta ei kuitenkaan katkea.

Useimmiten vitsa kuitenkin vain taipuu, jopa jonkinlaisia jälkiä jättäen, mutta ei kuitenkaan katkea.

Turusen mukaan tärkein tuki toipumisessa tulee omalta läheisverkostolta. Jos tukea ei ole saatavilla riittävästi tai läheisiä ei haluta kuormittaa tai heitä halutaan suojella, ammattilaisen antama tuki saattaa olla tarpeen.

Winston Churchill totesi aikanaan, että ”menestys on epäonnistumisesta toiseen siirtymistä ilman, että menetämme innostustamme”. Tähän kiteytyy omalla tavallaan iso osa resilienssiä. Muutoksia ja uusia tilanteita oppii ennakoimaan ja epämiellyttävistä tilanteista selviäminen antaa voimaa. Tästä kehittyy ajatus, että jokaisen tunnelin päässä on aina valoa.

- Resilienssistä kirjoitetaan nykyään paljon ja sitä käsittelevää koulutustarjontaa on runsaasti. Teema sopii maailman terveyspäivän yhteyteen hyvin, sillä resilienssi pitää sisällään uskon parempaan tulevaisuuteen. Jotkut liikkeenjohto-oppaat pitävät resilienssiä jopa yrityksien strategisena menestystekijänä. Termistä on moneksi.

Esko Heikkinen