Menu

Oikeaa apua lapsen vaivaan

Kun lapsen korvaan sattuu, kotihoito kipulääkkeellä riittää usein ensihoidoksi. Mikäli särky jatkuu ja oireilu pahenee, lasten hoitoon perehtyneen lääkärin on hyvä arvioida tilanne. Monet muutkin lasten vaivat, kuten tyrät, erilaiset patit, kivut ja virheasennot kannattaa hoidattaa asiantuntevalla lääkärillä.

Äkillisen korvatulehduksen kipu voi säikäyttää, mutta pahin särky menee usein ohi jo muutamassa tunnissa. Tavalliset kipulääkkeet ja puuduttavat korvatipat ovat hyvää ensiapua. Tippoja ei kuitenkaan pidä laittaa, jos korva vuotaa.

– Kova korvakipu iskee usein yöllä, koska makuuasennossa nenänielun ja korvan väliset tiehyet ahtautuvat. Keskellä yötä ei kuitenkaan ole tarpeen lähteä lääkäriin, jos kipu näyttää olevan ainoa oire ja lapsi on muuten terve. Seuraavana päivänä kannattaa kuitenkin varata aika korvalääkäriltä, jotta tutkitaan, kaipaako tulehdus muuta hoitoa, kertoo korvalääkäri Jari Suvilehto.

Suurin osa korvatulehduksista paranee itsestään, kun kehon oma puolustusjärjestelmä nujertaa taudinaiheuttajat. Nykyään lääkärit kirjoittavat antibioottia yleensä vain silloin, kun epäilevät tulehduksen aiheuttajaksi bakteeria. Viruksiin antibiootit eivät pure.

– Antibiootteja ei pidä ottaa turhaan, koska taudinaiheuttajabakteerit saattavat tottua niihin. Lisäksi ne haittaavat kehon omaa, luonnollista bakteerikantaa. 

Putket hyvä apu

Korvien putkitus on tehokas apu, jos korvatulehduksia on usein. Sekin tehdään nukutuksessa, josta toipuminen on nopeaa.

– Tärykalvoon kiinnitetään noin 2,5 mm paksuinen ilmastointiputki. Se auttaa korvaa "hengittämään" ja siten estää nestekertymiä, joihin voisi pesiytyä taudinaiheuttajia. Samalla kuulo korjaantuu. Putket irtoavat keskimäärin noin vuodessa, ja useimmiten tärykalvo korjautuu itsestään. Jos ei, se voidaan paikata.

Putket eivät ole kovin arkoja vedelle, ja esimerkiksi uintia ei tarvitse rajoittaa. Sukeltelu ja veden suihkuttaminen suoraan korvaan voi sen sijaan päästää vettä välikorvaan. Jos tästä seuraa särkyä, kannattaa taas mennä korvalääkäriin.

Suvilehto suosittaa ottamaan influenssarokotuksen, koska sen on todettu jonkin verran ehkäisevän myös välikorvantulehduksia.

– Influenssa on rankka tauti, ja etenkin lapsille ja vanhuksille se voi olla vaarallinen. Influenssan oireet ovat samoja kuin flunssassa mutta rajumpia. Suosittelen myös, että jos on allergioita, syksyllä aloitetaan uudelleen allergialääkitys. Sekin osaltaan torjuu korvatulehduksia.

Stoppi tulehduskierteelle

Jos välikorvantulehduksia on useita kertoja vuodessa, kierre kannattaa katkaista. Korvalääkärin tutkimuksissa paljastuu, mikäli kitarisa on iso, jolloin sen poistaminen on yleensä tehokas lisäapu putkitukselle.

Jos lapsi tai vanhemmat ovat huolissaan lapsen terveydestä, kasvusta tai kehityksestä, kannattaa tulla asiaan erikoistuneelle asiantuntijalle.

Kuorsaaminen ja jatkuva tukkoisuus sekä päiväväsymys voivat johtua kitarisasta tai nielurisoista.

– Äidit saattavat kertoa, että lapsi kuorsaa kovempaa kuin isänsä. Viimeistään silloin on syytä tutkia kitarisa ja nielurisat, Suvilehto hymyilee.

Hoidon ansiosta korvatulehduskierre katkeaa ja kuorsaus helpottaa. Leikkaukset hoidetaan nukutuksessa. Särkylääkettä tarvitaan parista päivästä muutamaan päivään.

Luut kuntoon, patit pois

Kun lapsella on luu murtunut, outo muhkura ihon alla, kastelua, mahakipua tai ummetusta, lastenkirurgian erikoislääkäri Nina Johtimo osaa auttaa. Hänen erikoisalojaan ovat myös esimerkiksi tapaturmien hoito, tyräleikkaukset sekä raajojen ja nivelten kivut ja virheasennot. Johtimon vastaanotto on Isossa Omenassa, jonne on keskitetty paljon muutakin lapsiperheiden kaipaamaa asiantuntemusta.

– Jos lapsi tai vanhemmat ovat huolissaan mistä tahansa lapsen terveyteen, kasvuun tai kehitykseen liittyvästä vaivasta, kannattaa tulla suoraan asiaan erikoistuneelle asiantuntijalle. Yleislääkäri voi toki tehdä ensiarvion, mutta nopeammin tutkimukset saadaan käyntiin, kun aloitetaan suoraan erikoislääkäristä, hän kehottaa.

Epäily lapsen sairaudesta huolettaa aina vanhempia, ja parempi on tutkia kuin murehtia. Johtimo kertoo, että esimerkiksi ihon alla oleva patti on lapsella lähes aina harmiton sarveisaine- tai rasvamuhkura tai suurentunut imusolmuke. Sellaiset on helppo hoitaa, tarvittaessa kirurgisesti.

– Nämä ovat lääkärille rutiinitoimenpiteitä, mutta lapselle ja vanhemmalle tietysti harvinaisia tai ainutkertaisia tapauksia. Juttelen aina rauhassa lapsen ja aikuisen kanssa, mistä on kyse ja mitä kannattaisi tehdä.

Miten pian kannattaa hakeutua hoitoon, jos huoli painaa?

– Vakavissa tapaturmissa on tietenkin mentävä nopeasti lääkäriin tai soitettava hätänumeroon 112. Myös kävelyä aristava polvi kannattaa tulla näyttämään pikaisesti. Mutta esimerkiksi tyrän hoito voi yleensä odottaa muutaman viikon ja jalassa havaittu liikkumista haittaamaton asentovirhe useitakin viikkoja. Pääasia, että vaiva tutkitaan, jos se mietityttää.

Pienet leikkaukset, kuten luomet, hoidetaan kouluiästä lähtien yleensä paikallispuudutuksessa. Isommat toimenpiteet ja pienempien lasten kaikki toimenpiteet tehdään nukutuksessa, joka on nykyään hyvin turvallista. Nykyään lasten annetaan lähteä leikkauksen jälkeen liikkeelle mahdollisimman pian.

– Vuodelepoa ei enää suosita, ellei se ole aivan välttämätöntä. Paluu tavalliseen arkivilinään jouduttaa toipumista, joka muutenkin on lapsilla tosi nopeaa, Johtimo kertoo.

Ilpo Salonen


Diacorin palvelut lapsiperheille ovat keskittyneet Flamingon, Ison Omenan ja Kannelmäen lääkäriasemille. Lastenlääkäriajan voi varata lisäksi Leppävaaran ja Tikkurilan lääkäriasemilta.

Myös allergiatestit, rokotukset ja lasten siedätykset hoituvat helposti. Samoin esimerkiksi ravitsemusneuvonta ja psykologin palvelut kuuluvat valikoimaan.

Sairaalassamme Ruoholahdessa palvelevat lastenkirurgiaan ja tuki- ja liikuntaelinten vaivoihin sekä korva-, nenä- ja kurkkutauteihin erikoistuneet asiantuntijat.