Menu

Kaihileikkaus: "Nousin leikkauspöydältä ja näin"

Espoolaisen Markus Salon, 40, mielenkiintoinen tarina alkoi lievästä päänsärystä iltaisin. Parissa viikossa särky paheni niin, että se alkoi olla häiritsevää. Silmissä ei kuitenkaan tuntunut olevan mitään vikaa. Lopulta selitys oli harmaakaihi.

 Kerran kävelyllä hän teki ”huvikseen” kokeen, jossa peitti kädellä toisen silmänsä. Joutuakseen toteamaan, että yllättäen en näe toisella silmälläni kuin 15 sentin päähän. Onneksi toinen silmä näki paremmin ja tasapainotti tilannetta.

Kun optikolle piti mennä maanantaina, Markukselle nousi sunnuntai-iltana korkea kuume. Sen vuoksi hän varasikin maanantaiaamuksi ajan Diacorin yleislääkärille. Tämä mittasi silmänpaineet ja totesi toisen silmän varsin dramaattisesti heikentyneen näön. Markus sai myös lähetteen silmäklinikalle päivystykseen, koska tilanne tuntui jotenkin erikoiselta.

Silmäklinikalla diagnoosi selvisi nopeasti. Markuksen toiseen silmään oli nopeasti kehittynyt harmaakaihi eli linssin sumeneminen. 

- Minulla on työnantajan ottama vakuutus, jonka tiesin korvaavan ainakin osan toimenpidekuluista. Sen turvin menin Diacorin silmäyksikköön Ruoholahteen silmäkirurgi Timo Hellstedtin puheille. Siellä kävi ilmi, että toisessakin silmässä oli sama nopeasti etenevä kaihi. Ensimmäisistä oireista oli kulunut pari viikkoa ja toinenkin silmä alkoi olla huonossa kunnossa. Olin yllättynyt tiedosta, että kaihi voi kehittyä vain muutamissa viikoissa.

Markus odotteli vielä hetken aikaa uutta kolmiteholinssiä, jonka ansiosta myös ”keskialueen” näkö saataisiin korjattua lähi- ja kaukonäön lisäksi. Lopulta hän oli toinen suomalaispotilas, jolle tämä uusi PanOptix-linssi asennettiin. Hellstedt leikkasi toisen silmän viikon kuluttua ensimmäisestä.

Jopa pelkkä hammaslääkärin tarkastus on kivuliaampi juttu.

Markus oli ollut 15 vuotta likinäköinen ja tarvitsi laseja etenkin autoa ajaessaan. Nyt sekin vika korjattiin ja hän sai jättää lasit pois. Asiaan liittyi vielä Hellstedtin lupaus, että Markus ”ei enää tässä elämässä laseja tarvitse”, sillä toimenpiteen ansiosta hänelle ei synny ikänäköongelmaa. Sekin selvisi, että 40-vuotiaan potilaan kaihi ei sittenkään ole ihan epätavallinen juttu. Kokenut kaihikirurgi näkee vastaavia tapauksia vastaanotollaan säännöllisesti.

Itse toimenpide oli lopulta hämmästyttävän helppo.

- Jopa pelkkä hammaslääkärin tarkastus on kivuliaampi juttu. Minä makasin leikkauspöydällä noin kymmenen minuuttia enkä edes tuntenut, että joku koski silmääni. Sen jälkeen nousin leikkauspöydältä ja näin. Erityisesti mieleen jäi taksikuljetus kotiin, sillä maailma näytti ratkaisevasti erilaiselta. Olin aiemmin lukenut esitteistä, kuinka leikkaus ”parantaa elämän laatua”. Nyt tajusin, että näin käy todella. Näön terävöityminen ja varsinkin värien erottaminen oli ”se juttu”, sillä nyt näin maailman uudella tavalla.

Markus kiittelee niin Timo Hellstedtiä kuin Diacorin henkilökuntaakin. Asiat sujuivat ripeästi juuri siinä vaiheessa, jossa potilas kokee kaiken odottelun hankalaksi. Leikkauksen jälkeen Markuksella oli viikon sairauspoissaolo töistä, vaikka hän koki olevansa paremmassa kunnossa kuin aikaisemmin. 

- Harvoin voi sanoa, että sairastumisesta on lopulta hyötyä. Minä voin sanoa, sillä näköni on nyt paljon parempi kuin ennen sairastumista.

Esko Heikkinen