Menu

Nivustyrä – keski-ikäisen ja ylipainoisen miehen vaiva

Nivustyräleikkaus on vuodesta toiseen maamme yleisimpiä kirurgisia toimenpiteitä. Noin 95 prosenttia leikkauspotilaista on miehiä. Tutkimusten mukaan useampi kuin joka neljäs mies saa kyseisen vaivan elämänsä aikana, kun naisista siitä kärsii harvempi kuin joka kahdeskymmenes. Iän myötä nivustyrän riski kasvaa.

Gastrokirurgi Lea Kyhälän mukaan tyräpotilaiden joukko on kirjava, mutta todennäköisin potilas on keski-ikäinen ja ylipainoinen mies. Yleensä tyrä on syntynyt pikkuhiljaa ja ollut aluksi oireeton. Kova fyysinen työ ja rasittavat harrastukset ovat todennäköisesti edesauttaneet nivustyrän kehittymistä, mutta se voi syntyä myös yhtäkkisesti esimerkiksi voimakkaan ponnistuksen yhteydessä. Kyhälä on hoitanut jopa 16–17-vuotiaita poikia, mutta tavallisesti vaiva alkaa yleistyä 30–40 vuoden iässä.

Yleensä tyrä syntyy pikkuhiljaa, 30–40 vuoden iässä.

– Nivustyrä on pullistuma, joka syntyy heikkoon kohtaan nivusessa. Yleensä heikko kohta sijaitsee nivussiteen yläpuolella. Tyrä voi pullistua lihasten välistä, jolloin puhumme suorasta tyrästä. Mitä vanhempi potilas on, sitä todennäköisemmin hän kärsii suorasta tyrästä. Epäsuora tyrä kulkee siemennuoran myötäisesti. Joskus tyrä voi syntyä myös nivussiteen alapuolelle ja tällöin puhutaan harvinaisemmasta reisityrästä.

Vatsaontelon paineen noustessa, esimerkiksi ponnistellessa, vatsaontelon sisältöä työntyy tyräaukon kautta pullistumaksi ihon alle. Useimmiten pullistuva kudos on vatsaontelon rasvaa, mutta joskus kyseessä voi olla myös osa suolta. Pahimmillaan tästä voi seurata tyrän kureutuminen; tyrään työntynyt suolenmutka jää ”jumiin” ahtaaseen tyräaukkoon ja suolenosan verenkierto estyy. Ääritapauksessa suolenosa voi mennä kuolioon.

Kipeä tai ei

Nivustyrä on harvinainen sairaus siinä mielessä, että erittäin usein se selviää pelkällä katsomisella. Diagnoosi tehdään tavallisesti jo vastaanottohuoneessa, mutta silloin tällöin se varmennetaan magneettitutkimuksella. Joissakin tapauksissa voidaan käyttää myös ultraäänitutkimusta.

Nivunen on rakenteellisesti ihmisen heikkoja kohtia, varsinkin miehillä. Ylipaino altistaa kudoksen venymiselle, mutta sidekudoksen lujuudessa on myös yksilöllisiä eroja. Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Kyhälä on nähnyt vastaanotollaan monenlaisia tyräpotilaita.

– Pullistuma ei välttämättä ole kipeä ollenkaan. Joskus kivun tilalla saattaa olla paineen tunne, erityisesti rasituksessa. Esimerkiksi pidempään kävellessä saattaa tulla tarve tukea nivusta kädellä tai painaa tyrää takaisin sisään. Joskus tyrä voi ”kurahdella” sitä painaessa. Tällöin kyseessä on takaisin vatsaonteloon painuva suolenmutka.

– Vastaavasti tyrä voi myös olla erittäin kipeä. Joskus tyrä vaikuttaa päällepäin vaatimattomalta, mutta potilaan vaivat nivusseudussa ovat kovat. Ja toki ihmisellä voi olla muutakin nivuskipua kuin tyrä. Mutta jos tyräpullistuma kipeytyy voimakkaasti ja ”menee kovaksi” eikä sitä saa painettua pois, alkaa olla kiire hoitoon. Pienet pullistumathan painuvat takaisin, kun menee makuulle tai auttaa vähän kädellä painamalla.

Tyrä ei parane itsestään

Tyrän korjaaminen vaatii leikkauksen, jossa nivusen heikko kohta vahvistetaan verkolla. Nykyään voidaan sanoa, että tähystysleikkaus on paras keino hoitaa nivustyrä, sillä välittömästi toimenpiteen jälkeen kipu on vähäisempää ja toipuminen nopeampaa. Erityisen hyvin se sopii terveille ja nuorille työikäisille. Kyhälä jättää väitteeseen kuitenkin pienen ”mutan”.

– Avoleikkauksen uusi versio, jossa itsekiinnittyvä verkko asetetaan lihaskerrosten väliin ilman kudoksia kurovia ompeleita, on myös hyvä hoitomenetelmä. Erityisesti jos tyrä on iso ja etenee pitkälle kivespussiin, avoleikkaus on toimenpiteenä parempi. Myös aiemmat vatsanalueen leikkaukset voivat vaikeuttaa tähystysleikkausta. Avoleikkaus voidaan tehdä myös paikallispuudutuksessa. Olennaista on arvioida potilaskohtaisesti, mikä on paras leikkausmenetelmä.

Ylipäätään tyräleikkauksesta toipuu nopeasti, sillä jo muutaman päivän jälkeen voi alkaa käydä toimistotöissä. Myös rasittamisen voi aloittaa varsin pian, toki kuitenkin kivun sallimissa rajoissa. Jokainen tapaus on erilainen, mutta periaatteessa Kyhälä suosittelee urheilun aloittamista vasta noin kuukauden kuluttua toimenpiteestä. Leikkausalue on vahva vasta kun ihmisen oma kudos on kasvanut verkon silmien läpi.

Kirurgin mielipide on, että nivustyrä kannattaa leikata aina, jos potilaan muu terveydentila sen mahdollistaa. Leikkaus kannattaa, vaikka tyrä ei oireilisikaan.

Tutkimusten perusteella tiedämme, että osa tyräpullistumista on aluksi oireettomia. Kuitenkin noin 70 prosenttia niistä alkaa myöhemmin vaivata. Pienempi tyrä on helpompi hoitaa, joten aikainen leikkaus on perusteltu. Jokaisen tyräpotilaan tilanne on arvioitava yksilöllisesti. Se kannattaa kuitenkin muistaa, että kerran ilmaantunut nivustyrä ei milloinkaan parane itsestään.

Esko Heikkinen

 

Gastrokirurgi

Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri eli gastrokirurgi tutkii ja hoitaa kirurgisin menetelmin erilaisia ruoansulatuselimistön sairauksia ja ongelmia (mm. mahalaukun, suoliston ja sappirakon sairaudet sekä napa-, pallea- ja nivustyrät). Erikoisalaan hoitovastuuseen kuuluvat myös peräaukon ongelmat (pukamat, haavaumat jne.).