Menu

Nivelhiiri

Yhtäkkinen vihlova kipu polvessa tai polven ohimenevä lukkiutuminen? Tunne siitä, että polvessa liikkuu jotakin? Vai peräti suoraan käsin kosketeltavissa oleva "irtopala"? Kyseessä on mitä todennäköisimmin latinankielisestä nimestään (mus articolorum) suoraan suomennettu nivelhiiri eli nivelen irtokappale.

Ortopedi Jukka Leinonen kertoo, että vastaanotolle tulevilla polvivaivaisilla nivelhiiri ei ole harvinainen. - Kyse on siitä, että reisiluun nivelpinnalta irtoaa rustokappale. Nivelnesteessä se saattaa simpukan helmen tavoin alkaa kasvaa ja elää omaa elämäänsä. Osa irtokappaleista kiinnittyy nivelkapseliin, jolloin ne eivät tuota ongelmia. Usein irtopala alkaa kuitenkin vähitellen vaivata.

- Nivelhiiri on useimmiten seuraus kasvunaikaisesta ruston irtoamisesta, polvinivelen vääntövammasta tai polvilumpion sijoiltaan menosta. Myös nivelrikkoisesta polvesta voi liuskoittua irti rustokappale. Periaatteessa nivelhiiri voi tulla mihin tahansa niveleen, mutta polven lisäksi niitä esiintyy yleisemmin kyynärpäässä, nilkassa ja lonkassa. Potilaista huomattava osa on jo keski-ikäisiä, mutta nivelhiiri voi olla minkä ikäisellä potilaalla tahansa. Nivelhiiri voi olla yllättävänkin iso, helposti "kokardin kokoinen".


Vihlovaa kipua 


Leinosen mukaan nivelhiiri voi olla täysin oireeton pitkään. Lopulta se kuitenkin liikkuessaan löytää kipua aiheuttavan paikan: "sopivasti" nivelrakoon osuessaan se saa aikaan vihlaisevan kivun ja joskus jopa polven lukkiutumisen. Polveen saattaa jäädä särky ja turvotus pariksi päiväksi. Silloin tällöin oireettomia nivelhiiriä tavataan yllätyslöydöksinä tähystyksen yhteydessä, kun esimerkiksi ollaan korjaamassa nivelsidevammaa.

Vastaanotolle kannattaa tulla, jos jalka on kipeä.

- Jos palassa on mukana luista osaa, se näkyy jo tavallisessa röntgenkuvassa. Röntgenkuva kannattaa muutenkin ottaa polvivaivoissa lähes aina. Jos vastaanoton yhteydessä on syytä epäillä muitakin ongelmia tai jos irtopalan olemassaolo on epäselvää, asia voidaan luotettavasti varmistaa magneettitutkimuksella.
 
Irtopalan oireet saattavat muistuttaa nivelkierukkaongelmaa. Erotusdiagnostiikan kannalta tulee muistaa myös se, että iäkkäiden ihmisten artroosi- eli nivelrikko-ongelmat voivat nekin antaa samankaltaisia oireita kuin nivelhiiri.


Irtopala ja rustovaurio?


- Nivelhiirelle ei tarvitse tehdä mitään, jos se ei tuota mitään vaivaa. Asia on näin siinäkin tapauksessa, että irtopala on sormin kosketeltavissa. Irtopalan koko ei ole ratkaiseva, sillä pienikin nivelhiiri saattaa olla erittäin kivulias. Vastaanotolle kannattaa tulla, jos jalka on kipeä. Sinänsä nivelhiiri ei milloinkaan ole vaarallinen tai pahanlaatuinen. 

Nivelhiiri ei itsestään häviä minnekään, mutta se voi kiinnittyä nivelkapseliin. - Tällöin pala on löytänyt paikan, jossa se saa olla rauhassa eikä näin oireile. Ongelmalliseen paikkaan se ei voikaan kiinnittyä. Kiinnittyneille irtopaloille ei kannata tehdä mitään.

- Jos kyse on vain irtokappaleen poistosta, toimenpide on varsin pieni. Kasvunaikaisen rustonirtoaman jättämä rustopuutosalue reisiluun nivelpinnalla saattaa aiheuttaa niin paljon oireita, että se täytyy korjata. Niin sanotussa mosaiikkiplastiassa puutosalueelle siirretään "rusto-luu-sylintereitä" ei-kantavalta reisiluun nivelpinnalta. Tämä leikkaus on jo suuri ja vaatii pitkähkön toipumisen. Se alkaa kuuden viikon jaksolla, jossa jalalle ei saa varata lainkaan painoa.