Menu

Nilkan ja jalkaterän nivelrikko

Suurin osa nilkan ylemmän tai alemman nilkkanivelen nivelrikoista johtuu alun perin vammoista. Yleisin syy on nilkkamurtuma, mutta nivelrikkoa aiheuttavat myös toistuvat nyrjähdykset. Nivelrikon syy voi olla myös reuma tai muu sairaus.

Jalkaortopedi Oliver Michelssonille nilkan nivelrikot jalkaterässä ovat päivittäisiä tuttavuuksia.  Hänen mukaansa ne tunnetaan isovarpaan tyvinivelen rikkoa lukuun ottamatta huonosti.

- Nilkassa on kaksi niveltä ja jalkaterässä yhteensä yli 30. Periaatteessa lähes jokaiseen voi tulla nivelrikko.

Michelsson harmittelee yleistä käsitystä, jonka mukaan ”näille ei voi mitään tehdä mitään”. Todellisuudessa nimittäin voi. 

Nilkassa on kaksi niveltä ja jalkaterässä yhteensä yli 30. Periaatteessa lähes jokaiseen voi tulla nivelrikko.

Ennen mahdollisia leikkaushoitoja on varmistettava, että potilas käyttää oikeita jalkineita. Kipulääkettä voi käyttää, kuten myös ruston toimintaa edesauttavaa lääkitystä eli ns. kukonhelttauutetta. Liikunta on aina hyvästä, sillä nivelen käyttö lisää uuden ruston muodostumista. Kävelyanalyysi paljastaa, onko virheasentoja korjaavasta tukipohjallisesta hyötyä.

- Diacorin jalkafysioterapeutit osaavat sekä analyysit että pohjallisten tekemisen hyvin. Erityisesti vamman tai sairauksien seurauksina syntyneiden virheasentojen korjaaminen onkin tärkeää, Michelsson sanoo.

Huolellinen leikkausharkinta

Nivelrikoissa luudutusleikkaukset ovat yksi mahdollisuus, kuten myös luunokkien poistot ja nivelen puhdistukset. Puhdistus ei ”hoida” nivelrikkoa, mutta lievittää vaivoja ja parantaa nivelten liikelaajuutta.   Ylempään nilkkaniveleen voidaan joissakin tapauksissa laittaa tekonivel, mutta muihin alueen niveliin ei Michelsson sitä suosittele. Luudutusleikkauksia on monia erilaisia. Esimerkiksi isovarpaan tyvinivelen nivelrikko voidaan luuduttaa. 

- Toimenpiteen jälkeen voi juosta, mutta perinteinen hiihto on hankalaa. Yleensä kuitenkin toimenpide vie kivun pois.

Myös toista tavallista vaivaa eli ylemmän nilkkanivelen nivelrikkoa hoidetaan leikkauksella. Kysymykseen voi tulla säären kääntöleikkaus, tekonivel tai nivelen luudutus, jossa telaluu yhdistetään sääri- ja pohjeluuhun. Esimerkiksi hollantilainen huippujalkapalloilija Marco van Basten pelasi uransa loppuajan ylempi nilkkanivel luudutettuna. 

Jalkaortopedi tekee vastaanotollaan paljon erotusdiagnostiikkaa, sillä nilkkakivun syyt ovat kirjavia verenkiertohäiriöistä ja hermovaurioista lähtien.  Nilkka ja jalkaterä on monimutkainen kokonaisuus, jossa nivelet joustavat paljon ja johon ihmisen paino kohdistuu jopa yhdeksänkertaisena. Alueen ongelmat ovat tuntemattomia monelle lääkärillekin.

- Virheasennot ovat erityisen haastavia. Linttaan astutuissa kengissä voi olla kyse virheasennosta, mutta silti kukaan ei voi tutkimatta sanoa, kannattaako sitä korjata vai ei.  Sen uskallan kuitenkin sanoa, että jos jalassa on kipua, sitä kannattaa näyttää jalkaortopedille.

Esko Heikkinen