Menu

Nainen: kärsitkö ulostusvaikeuksista?

Gynekologi Markku Aho kohtaa vastaanotollaan säännöllisesti potilaita, joiden on tavattoman hankala puhua ongelmastaan. Niin kutsuttu rectocele eli vaginan takaseinän pullistuma ja siihen liittyvä ulostusvaikeus tunnetaan huonosti gynekologienkin keskuudessa, suuresta yleisöstä puhumattakaan. Siksi kyseiset potilaat luulevat, että heidän tapauksensa on ainutlaatuinen maailmassa.

Emättimen ja peräsuolen välinen seinämä voi venyttyä ja ohentua monista syistä. Kun heikko kohta sattuu rectovaginaaliselle alueelle eli kohtaan, jossa emättimen takaseinämä ja peräsuolen etuseinämä ovat vastakkain, syntyy rectocele. Sen myötä peräsuoli pullistuu emättimen puolelle ja joskus jopa emätinaukon ulkopuolelle.

Lantiopohjan tukirakenteet väsyvät monista syistä, kuten raskauksista ja synnytyksistä, perinnöllisistä tekijöistä tai raskaasta työstä, joka antaa vatsaontelon alueelle painetta. Sidekudoksen rakenne on ratkaisevaa ja se on yksilöllistä. Vaiva lisääntyy iän myötä ja yleisin potilasryhmä on 40–60-vuotiaat naiset. Ongelmaa esiintyy kuitenkin nuoremmillakin naisilla, jotka kärsivät esimerkiksi kroonisesta ummetuksesta.

Naiset luulevat, että heidän tapauksensa on ainutlaatuinen maailmassa.

– Tapaan usein naisia, joiden on ulostaessaan autettava sormella vaginan kautta. Kun tästä vaivasta kärsivä nainen nousee wc-istuimelta, hänelle tulee tunne, että suoleen jäi vielä ulostetta. Jos se on löysää, tuhrimisongelma on ilmeinen. Lopulta tilanne menee niin pahaksi, että uloste on kaivettava ulos peräaukon kautta, Aho selittää.

Pullistuma voi aiheuttaa myös paineen tunnetta emättimessä, hankaumia, yhdyntäkipuja tai ulosteen tahatonta karkaamista. Oireet korostuvat seistessä ja helpottuvat makuuasennossa.

Leikkaushoito auttaa

Rectoceleä voidaan yrittää hoitaa kuitupitoisella ravinnolla ja juomalla 6–8 lasia vettä päivittäin. Ne tehostavat suolen toimintaa. Samaa asiaa ajavat ulostetta pehmentävät ja liukastavat lääkkeet. Sen sijaan suolen seinämää kiihdyttäviä ulostuslääkkeitä tulee välttää.

Rectocelen tehokkain hoito on kirurginen. Leikkauksessa lantiopohjan lihaksia ja omia kudoksia kiristetään vaginan kautta. Tällöin sinne muodostunut ylimääräinen ”pussi” häviää. Iäkkäämmillä naisilla, joiden kudokset ovat oikein heikot, voidaan käyttää myös vahvistavaa verkkoa.

Aho sanoo, että rectocelestä aiheutuvaan ulostusvaikeuteen liittyy usein valtava häpeä. – Naiset eivät myöskään osaa hakeutua tämän ongelman vuoksi gynekologin vastaanotolle ja asia ei tule ilmi, ellei lääkäri sitä erikseen kysy.

– Olemme kuitenkin tehneet näitä toimenpiteitä Diacorissa jo parikymmentä vuotta. Hoito alkaa paksunsuolen tähystyksellä eli muiden syiden poissulkemisella. Leikkauksen jälkeen olen kohdannut lukuisia uskomattoman onnellisia ja tyytyväisiä naisia.

Esko Heikkinen