Menu

Mikä magneetissa maksaa?

Magneettikuvaus on keskeinen tutkimus monien sairauksien ja vammojen hoidossa. Kun käyttö ja tarjonta ovat lisääntyneet, on syntynyt myös hintakilpailua. Tässä kilpailussa kuluttajaa eli potilasta voidaan myös hämätä.

Hintakilpailu on kuluttajan etu. Etu toteutuu kuitenkin vain jos puhumme samanlaisista tuotteista tai palveluista. Sitä kaikki magneettikuvaukset eivät suinkaan aina ole.

- Saamme yksikköömme silloin tällöin katsottavaksi muualla otettuja kuvia. Aina tässä ei ole mitään hankaluutta, mutta silloin tällöin kuvat ovat teknisesti niin huonoja tai epätarkkoja, että niillä ei ole oikeastaan mitään arvoa. Silloin radiologi tai hoitava lääkäri suosittelemaan potilaalle uutta kuvausta, magneettiyksikön vastaava lääkäri Heikki Aho kertoo.

Ahon mukaan Diacorissa käytössä olevat Siemensin 3T ja 1,5T magneettikuvauslaitteet ovat huippuluokkaa. Korkeakenttäisempi laite on nopeampi ja sen kuvat ovat tarkempia, mutta kaikissa tilanteissa se ei silti ole parempi. Joidenkin kehon osien - esimerkiksi vatsan – kuvaamiseen matalakenttäisempi (1,5) laite sopii paremmin. Sama koskee tilanteita, joissa tutkittavan kehossa on syystä tai toisesta metallia, mikä voi hankaloittaa magneettikuvauksen tekemistä. 

Röntgenlääkäreiden yhteistyö lähettävien lääkäreiden kanssa on ehdottomasti potilaan etu.

Nopeudella on kuitenkin merkitystä potilaille, joiden on hankala olla samassa asennossa pitkään. Lisäksi esimerkiksi olkapään kuvauksissa diagnostiikka on tarkempaa ja vaikkapa ranteen tai nilkan pienten nivelsiteiden ongelmat näkyvät tarkemmin. Joskus pienkin vaurio voi olla merkittävä.   

Yhteistyötä kirurgien kanssa

Radiologi Osmo Saarinen painottaa yhteistyön merkitystä etenkin sairaalassa toimivien kirurgien kanssa.

- Olemme nähneet mainontaa, jossa nähdään eduksi se, että tutkimusyksikkö tekee pelkkiä tutkimuksia ilman kliinikkolääkäreiden vastaanottoja. Käytännössä tilanne on juuri päinvastainen, sillä yhteistyö lähettävien lääkäreiden kanssa on ehdottomasti potilaan etu. Lisäarvoa saadaan, kun kirurgi ja röntgenlääkäri arvioivat ja löydöksiä kuvia yhdessä. Silloin ei synny turhia tietokatkoksia ja tilanteita, joissa potilaiden on palattava kuvausyksikköön uudestaan, kun joku olennainen asia on jäänyt tutkimatta.

Magneettikuvien katsominen on työtä, jossa kokemuksen kautta saadulla opilla on suuri merkitys. Kun tutkimuksia tehdään paljon ja radiologilla on mahdollisuus keskustella kuvista kirurgin kanssa, todennäköisyys oikean diagnoosin löytymiseen nousee.

- Meillä sairaalan kirurgin tarvitsee nousta kerros portaita ja hän pääsee katsomaan potilaansa kuvia saman tien. Se on potilaan etu, jonka merkitystä ei voi liiaksi korostaa.

Esko Heikkinen

Magneettitutkimuksien ajanvaraus ja neuvonta
puh. 09 7750 8130
magneetti@diacor.fi