Menu

Matkakohde määrää rokotustarpeen

Edullisten äkkilähtöjen aikaan moni lentää jopa eksoottisiin maihin ilman tarvittavia rokotuksia. Rokotushoitaja Sanna Himbergin mukaan varsinkin kaukomatkailijan kannattaa selvittää rokotustarpeensa ajoissa.

Perusrokotesuojan (jäykkäkouristus ja kurkkumätä) lisäksi on varmistettava kohdemaan rokotussuositukset. Sen voi tehdä esimerkiksi rokote.fi -sivuston kautta. Rokotukset kannattaa aloittaa reilu kuukausi ennen matkan alkua ja tilata aika sairaanhoitajan vastaanotolta jo siinä vaiheessa, kun varaa matkan.

Paljon matkustavien kannattaa hoitaa rokotussuojansa kerralla kuntoon

- Rokotushoitaja Sanna Himberg

Yleisimpiä matkailijan rokotteita ovat A ja B hepatiittirokotteet. A-hepatiittirokotuksen suoja on 25 vuotta ja B:n elinikäinen. Siten varsinkin paljon matkustavien kannattaa hoitaa rokotussuojansa kerralla kuntoon.

- Nykyään on paljon sellaisia työmatkoja, joista ilmoitetaan muutaman päivän viiveellä. Myös edullisten äkkilähtöjen suosio on kasvanut. Diacoriinkin tulee joka viikko asiakkaita, jotka ovat viime tipassa liikkeellä. Onneksi pystymme yleensä auttamaan heitä ainakin jollakin tavoin.

Yksilöllinen rokotussuunnitelma


Matkakohde, matkan kesto ja matkailijan terveydentila ratkaisevat, varataanko aika myös lääkärin vastaanotolle, jolla jokaiselle asiakkaalle tehdään yksilöllinen suojaussuunnitelma. Lääkäri kirjaa erikoisrokotteiden ja mahdollisen muun lääkinnän, kuten vaikkapa Malarian estolääkityksen tarpeen. Sen jälkeen päästään aloittamaan rokotussarjat sairaanhoitajan vastaanotolla.

Tarvittaessa matkailija rokotetaan esimerkiksi Japanin aivotulehdusta, vesikauhua tai lavantautia vastaan. Keltakuumerokotus on pakollinen päiväntasaajan seudulla Afrikassa sekä tietyillä alueilla Etelä-Amerikassa. Rokotustodistus keltakuumerokotuksesta kirjoitetaan sairaanhoitajan vastaanotolla. Kansainväliseen rokotuskorttiin merkitään myös muut annetut rokotukset.

Matkarokotusten tarve ei riipu pelkästään kohdemaasta. Esimerkiksi elämysmatkoilla, joissa liikutaan turistikohteiden ulkopuolella, sairastumisriski on tavallista suurempi.

Puutiaisaivokuumerokotus ajoissa


Puutiaisaivokuumeen aiheuttajavirus leviää punkinpureman välityksellä. Suomessa tätä ns. TBE-virusta esiintyy ulkosaaristossa ja Ahvenanmaalla, mutta myös rajatuilla alueilla Lounais-, Keski- ja Kaakkois-Suomessa. Puutiaisaivokuumerokotus ei kuulu Suomessa perusrokotusohjelmaan, joten rokotus on hankittava omatoimisesti.

Hyvän suojan saadakseen rokotusohjelma kannattaa aloittaa jo kevättalvella tai keväällä. Myös Euroopan-matkailija voi tarvita puutiaisaivokuumerokotetta. Lähialueillamme tautia esiintyy erityisen runsaasti Baltian maissa, Puolassa ja Ruotsin rannikolla sekä monin paikoin Keski-Euroopassa.