Menu

Magneeteissa on eroja!

Valistuneet kuluttajat tietävät, että magneettitutkimusten hinnoissa on huomattavaa vaihtelua. Verkossa toimivat hintavertailut osoittavat, että pääkaupunkiseudulla puhutaan helposti kymmenien prosenttien hintaeroista.

Diacorin sairaalan ylilääkäri Harri Heliö lähettää potilaitaan magneettitutkimukseen jokaiselta vastaanotoltaan. Jokaisella vastaanotollaan hän myös tarkastelee niin Diacorissa kuin muuallakin otettuja kuvia ja niiden lausuntoja.

- Uskallan omaan kokemukseeni nojaten sanoa, että magneeteissa on todellakin eroja. Valitettavasti törmään niihinkin tapauksiin, joissa otettu tutkimus on täysin turha tai peräten haitallinen. Kun diagnoosia ei löydy, myös oikean hoidon aloittamiseen tulee helposti viivästyksiä. Potilaan kannalta ei todellakaan ole sama, missä tutkimus tehdään.

Heliö muistuttaa, että vaikka laitteissa ja niiden tehoissa on eroja, vielä ratkaisevampi osuus tulee taitavan radiologin osaamisesta.

Vaikka laitteissa on tehoeroja, ratkaisevampi osuus tulee radiologin osaamisesta.

- Kyse on aina laitteen ja radiologin yhdistelmästä. Taitava radiologilla on ymmärtämys vaivojen syistä, jolloin lausunnotkaan eivät ole pelkkää diagnoosien luettelua.

Omilla potilaillaan Heliö käyttää mielellään ”vakiolausujia”. Hän kiittelee Diacorin magneettiyksikön toimintaa ja vakuuttaa sen olevan yksi kaupungin parhaista.

- Fyysinen läheisyyskin on tärkeää, sillä vierailen magneettiyksikössä joka viikko miettimässä ja keskustelemassa radiologien kanssa. Saatan myös soitella vastaanotolta ja kysellä, mitä mieltä asiantuntijamme ovat ruudulla näkyvästä kuvasta.

Toista tuhatta olkaleikkausta tehnyt Heliö törmää kaikesta tästä huolimatta tapauksiin, joissa leikkauslöydös ei vastaakaan magneettikuvauksen perusteella tehtyä diagnoosia.

- Polvien osalta on tieteellisiä julkaisuja, joiden mukaan esimerkiksi noin joka kymmenes kierukkarepeämä ei näy magneettikuvassa.

- Huono magneettikuvauslaite on yksiselitteisesti huono, sillä esimerkiksi olkapään labrum-vaurioita ei sellaisella voi saada kiinni oikeastaan ollenkaan. Silti sanoisin, että kuvaaja ja kuvaukseen käytetty aika ovat tärkeimmät elementit onnistuneessa magneettikuvauksessa. Ja onneksi voin myös sanoa, että meidän magneettimme on hyvä.

Esko Heikkinen