Menu

Luu on elävää kudosta

Osteoporoosi on luun aineenvaihduntaan liittyvä sairaus, jossa luun rakenne ja lujuus heikkenevät. Moni sairastaa osteoporoosia tietämättään, mutta sen toteaminen luuntiheysmittauksella on helppoa ja vaivatonta. Mittaus kannattaa ehdottomasti tehdä, jos epäilee sairastavansa osteoporoosia tai sen esiastetta osteopeniaa.

Pohja aikuisiän luuntiheydelle rakennetaan jo nuoruudessa. Riittävä liikunta sekä kalsiumin ja d-vitamiinin saanti ovat kasvaville nuorille ensiarvoisen tärkeitä. Luumassa kehittyy pääosin 20 ikävuoteen mennessä ja nopeinta kehitys on juuri murrosiässä. Arkiset pienienergiset luunmurtumat ovat usein ensimmäinen merkki osteoporoosista.  

Puolella suomalaisista on D-vitamiinin puute.

- Työikäisen normaalipainoisen aikuisen ranne kestää yleensä seisaaltaan kaatuminen käden varaan, mikäli luusto on kunnossa. Riskitekijöitä osteoporoosille ovat mm. vähäinen liikunta, puutteellinen kalsiumin ja D- vitamiinin saanti sekä hento ruumiinrakenne. Myös tietyt lääkkeet, kuten kortisoni pitkäaikaisesti käytettynä voivat heikentää luun lujuutta. Myös perintötekijöillä on osteoporoosin kehittymisessä myös suuri merkitys. Mikäli suvussa on todettu osteoporoosia, kannattaa oma luuntiheys kertaalleen mittauttaa, kertoo kuvantamisen vastuulääkäri Eero Puntila.

Puolella suomalaisista on d-vitamiinin puutetta. Kolmessa kesäkuukaudessa ei ehdi saada sitä riittävästi koko vuoden tarpeisiin. Tästä syystä jokaisen tulisi huolehtia riittävästä d-vitamiinin saannista samoin kuin kalsiumista, etenkin mikäli ei käytä arjessaan maitotuotteita. Muutokset luustossa eivät ole nopeita, mutta luu on elävää kudosta, jossa jatkuvasti tapahtuu uuden luun muodostumista ja vanhan hajoamista.  

Vaivaton mittaus

Osteoporoosi todetaan luuntiheysmittauksella, johon potilas tarvitsee aina lääkärin lähetteen. Tutkimus on kivuton ja säteilykuormitukseltaan hyvin matala. Diacorissa käytössä on luotettava Dexa -mittaus, jolla mitataan sekä lannerangan että molempien lonkkien luuntiheys. Tutkimus kestää noin 15 minuuttia. Potilas saa radiologin lausunnon yleensä saman tien sekä hoito-ohjeet hoitavalta lääkäriltä sovitusti.

- Luuntiheys ei muutu nopeasti, joten 30-40 vuoden iässä normaaliksi todettu tulos säilyy kymmenkunta vuotta. Vaihdevuodet tosin aiheuttavat naisilla muutaman vuoden ajaksi nopeamman luuntiheyden laskun, jos hormonikorvaushoitoa ei käytetä. Mikäli potilaalle tulee tunne, että murtuma on syntynyt vähän liian helposti, tai suvussa on osteoporoosia, kannattaa oma luuntiheys selvittää, Puntila sanoo.

Susan Patronen