Menu

Lomailija, muista rokotukset!

Perussääntö kaikessa ulkomaille matkustamisessa on, että sellaisten rokotusten tulee olla voimassa, joita kaikille kansalaisille suositellaan kotimaassakin. Jäykkäkouristukselta ja kurkkumädältä suojaava rokotus on välttämätön, kuten myös sikotaudilta sekä vihuri- ja tuhkarokolta suojaava MPR-rokotus.

Vuoden 1975 jälkeen syntyneiden ei tarvitse olla näiden rokkojen suhteen huolissaan, sillä he ovat saaneet MPR:n neuvolassa. Sitä vanhemmilla ihmisillä ei suojaa välttämättä ole. Taudin sairastaminen kuitenkin antaa sen.

Kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri Petteri Carlson sanoo, että suomalaiset pitävät keskimäärin hyvää huolta matkailijan rokotuksistaan. Perusterve henkilö voi mennä suoraan rokotushoitajan puheille, etenkin jos kyseessä ei ole ”eksoottinen” matkakohde.

Jos sattuu omaamaan jonkun perussairauden, matkavalmistelut kannattaa aloittaa rokotuslääkärin vastaanoton kautta.

- Mutta jos aikoo olla jossakin pitempään tai matkakohde on kovin erikoinen, tilanne muuttuu. Vielä jos sattuu omaamaan jonkun perussairauden, matkavalmistelut kannattaa aloittaa rokotuslääkärin vastaanoton kautta.

Aasiasta tai Afrikasta puhuttaessa olosuhteet voivat olla kovin vaihtelevat. Viikko Shanghaissa hyvässä hotellissa on eri asia kuin muutaman kuukauden vaellusmatka Sumatran viidakoissa. Jälkimmäisissä tapauksissa rokotussuoja on suunniteltava hyvissä ajoin ja yksilöllisesti.

- Hygieeniset olosuhteet ovat ratkaisevassa asemassa. Sen sijaan esimerkiksi vuodenajalla ei ole paljoakaan merkitystä. Tosin Afrikassa aivokalvontulehduksen saa jonkin verran herkemmin kaikkein kuumimpaan aikaan.

Ajoissa liikkeelle

Matkaa suunnittelevan lomallelähtijän kannattaa sijoittaa rokotusasiat muistilistansa alkupäähän. Joitakin rokotteita otetaan useamman kerran ja annosvälit saattavat olla pitkiä. Mitä aikaisemmin rokotusohjelman aloittaa, sen todennäköisemmin sen ehtii käydä kokonaan läpi.

Carlson kehuu viranomaisten julkaisemia rokotussivustoja, joissa annettu tieto on sekä asiallista että ajanmukaista. Esimerkkinä voi mainita Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eli THL:n sivut. Sieltä kuka tahansa saa paljon tarkkaa ja höydyllistä tietoa.

Paljon neuvoja saa toki Diacoristakin. Perusrokotteita on jokaisella lääkäriasemalla ja osa asemista on erikoistunut matkailijoiden rokottamiseen.

Carlson muistuttaa yhdestä tavallisesta väärinkäsityksestä.

- Monet tuntuvat ajattelevan, että rokote pitää tai ainakin kannattaa ostaa apteekista ja mennä sitten vain pistettäväksi lääkäriasemalle. Se tarkoittaa kuitenkin vain turhaa matkaa, aikaa ja vaivaa. Diacorin lääkäriasemilta saa rokotteet samalla hinnalla kuin apteekista. Eksoottisiakin rokotteita on lääkäriasemalla varastossa.

Esko Heikkinen