Menu

Siedätystä lasten allergioihin

Siitepölyallergiat vaivaavat monia lapsia leikki-iästä alkaen. Tavallisesti lääkehoito lievittää oireita, mutta  ei kuitenkaan aina  tarpeeksi. Kun lääkehoito ei riitä, yhä useampi saa apua allergiaansa siedätyshoidoista.

Siitepölyallergian oireet helpottavat kesän jälkeen ja syksy onkin oikea aika siedätyshoitojen aloittamiseen. Kun hoitojakso aloitetaan syksyllä, se tuo useille helpotusta oireisiin jo seuraavana keväänä ja kesänä. Nykyisin on käytössä erilaisia siedätysmuotoja, kertoo lastenallergologi Kirsti Vornanen Diacor Iso Omenasta.

Siitepölyt aiheuttavat yleensä nuhaa, silmien kutinaa ja tukkoisuutta, jotka voivat jatkua aikaisesta keväästä syksyyn asti.  Allergiat todetaan ihopistotesteillä tai verikokeilla.

Siedätyshoitojen suosio kasvussa

Siedätyshoitojen suosio on viime aikoina kasvanut kun perinteisten pistossiedätysten rinnalle on kehitetty uusia hoitomuotoja. Pistossiedätyksillä voidaan edelleen siedättää lapsi koivulle ja timoteille.

Pistossiedätyshoito aloitetaan pienillä annoksilla, joita suurennetaan asteittain lapsen sietokyvyn mukaan. Hoitojakso kestää kolme vuotta ja pistokset annetaan lääkäriasemalla, aluksi noin kahden kuukauden ajan kerran viikossa ja ylläpitoannokseen päästyä 6-8 viikon välein.

Valtaosa potilaista selviää lääkehoidolla, mutta mikäli siitä ei ole apua, siedätykset ovat olleet monelle avuksi.

Nykyisin heinän siitepölyallergiaa voidaan siedättää myös tableteilla. Ensimmäinen tabletti otetaan aina lääkärin vastaanotolla, mutta sen jälkeen se nautitaan kotona päivittäin. Tablettihoito sopii 5-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille.  Hoitojakso on tässäkin kolme vuotta.

Koivuallergiaa siedätetään myös suun kautta otettavilla tipoilla, jotka ovat pistoshoitoa miellyttävämpi etenkin lapsille.

Valtaosa potilaista selviää lääkehoidolla, mutta mikäli siitä ei ole apua, siedätykset ovat olleet monelle avuksi, muistuttaa Vornanen.

Onnellisimpia hetkiä lääkärille itselleen ovat ne, kun pienet jalkapalloilijat pääsevät pelaamaan nurmikentille ilman allergiaoireita.

Lasten allergiatutkimukset ja –hoidot on keskitetty Diacorissa Ison Omenan lääkäriasemalle. Allergia- ja astmahoitaja Mari Latva tekee lasten ihopistokokeita eli PRICK-testejä, ruoka-ainealtistuksia ja siedätyshoitoja yhteistyössä lastenallergologi Kirsti Vornasen kanssa.

Susan Patronen