Menu

Kun polvi vääntyy

Erilaiset polvivammat, urheilussa, työssä tai vapaa-ajalla sattuneet, ovat yleisimpiä syitä tulla ortopedin vastaanotolle. Tyypillisesti polven vääntövammat ovat urheiluvammoja, sanoo ortopedian erikoislääkäri Eric Linko. Osassa polvivammoista joudutaan turvautumaan leikkaushoitoon, toiset paranevat ilmankin. 

Polvi on niin sanottu sarananivel reisi- ja sääriluun välillä. Sen edessä oleva polvilumpio toimii polven ojentajamekanismin jänneluuna. - Polven ala- ja yläpuolella on pitkät luut, jotka polven vääntyessä aiheuttavat suuren vipuvarren ja voiman kohdistumisen polveen.

Linko luettelee pitkän listan polven vääntymisestä aiheutuvia erilaisia vammamahdollisuuksia. - Reisi- tai sääriluu voi murtua tai polvilumpio mennä sijoiltaan. Nivelsiteisiin, risti- tai sivusiteisiin, voi tulla repeämä tai venähdys. Niin ikään reisi- ja sääriluun nivelnastojen välissä sijaitsevat kierukat saattavat revetä. Myös rustopinnat saattavat vaurioitua. Jännevauriot ovat sen sijaan polvessa harvinaisempia.

LÄÄKÄRIN VASTAANOTOLLE?

Linko sanoo, että vammamekanismin selvittäminen on tärkeä lähtökohta polvivammojen diagnoosin selvittelyssä. Oliko kyseessä suora iskuvamma polveen vai tapahtuiko vääntöä tai kiertoa, kuuluiko mahdollisesti rusahdus? - Esimerkiksi laskettelussa kaaduttaessa, varsinkin jos side ei aukea, suksi kääntyy usein ulospäin, jolloin polveen kohdistuu ulkokierto ja polvi vääntyy samalla sisäänpäin. Lopputuloksena voi olla ns. "unhappy triad", kolmoisvamma, jossa samalla repeytyy eturistiside, sisempi sivuside sekä sisäkierukka.

Jotkut vakuutukset edellyttävät yhteydenottoa lääkäriin kahden viikon sisällä vamman sattumisesta.

Ortopedian erikoislääkäri Eric Linko

Ensiapu on vanha tuttu "3K", eli kylmähoito, kohoasento ja kompressi (puristusside). - Lääkärin puheille kannattaa lähteä, jos jalalle ei voi kunnolla varata, tai jos polvessa on voimakas liikerajoitus. Näin voi olla esimerkiksi murtuman yhteydessä, mutta myös kierukka tai ristisidevamma aiheuttavat usein liikerajoitusta. Niinikään nivelen nopea turpoaminen on syy kääntyä lääkärin puoleen, sillä nivelensisäinen verenvuoto on tavallisesti merkki nivelen sisäisestä vauriosta.

- On hyvä pitää mielessä, että jotkut vakuutukset edellyttävät yhteydenottoa lääkäriin kahden viikon sisällä vamman sattumisesta. Jos polvella voi kävellä, se on tukeva, liikeradoiltaan normaali eikä se ole turvoksissa, tilannetta voidaan usein kuitenkin alkuun seurata.

- Varsinkin tuoreissa vammoissa kipu voi aiheuttaa vaistomaisesti polveen lihasjännitystä, jolloin kliininen tutkimus voi olla epäluotettava. Tällaisessa tilanteessa tutkimus on hyvä uusia viikon kuluttua. Tavallinen röntgenkuva kannattaa useimmiten ottaa jo ihan poissulkumielessä; epäselvissä tapauksissa myös magneettikuvauksesta on hyötyä.

LEIKKAUKSEEN?

Esimerkiksi hyväasentoiset murtumat paranevat ilman leikkausta, huonoasentoiset joudutaan sen sijaan leikkaamaan. Sisemmän sivusiteen vammat paranevat nekin useimmiten ilman leikkausta, mutta hoitoon saatetaan tarvita ulkoinen saranatuki.

- Tyypillisiä leikattavia tapauksia ovat kierukka- ja ristisidevammat. Tähystystoimenpiteessä kierukkarepeämät joko kiinnitetään takaisin tai kierukan revennyt reuna tasoitetaan. Ristisideleikkaus on tarpeen aktiivisilla liikkujilla ja niissä tapauksissa, joissa polveen muuten jäisi huomattavaa epätukevuutta. Leikkaus olisi hyvä tehdä muutaman viikon kuluessa, mutta se voidaan tehdä myöhemminkin. Polvilumpion sijoiltaanmenoista suuri osa voidaan hoitaa ilman leikkausta, mutta silloin kun polvilumpiosta tai reisiluusta on lähtenyt irtokappale tai lumpio on kovasti epätukeva tulee leikkaushoito kysymykseen.

Kierukkavammoista toipuminen on nopeaa, mutta esimerkiksi ristisidevamman jälkeen vähintään puolen vuoden kuntoutus on tarpeen ennen kilpaurheiluun paluuta. Valtaosa leikkausta vaativista polvivammoista voidaan nykyään hoitaa tähystämällä, Eric Linko toteaa.