Menu

Koripalloilijan olkapää

Olkapäävammat ovat koripallossa kiusallisia, mutta onneksi melko harvinaisia. Ennen olkapäävamma saattoi jopa lopettaa pelaajan uran. Viimeisten parin kymmenen vuoden aikana tietämys olkavaivojen hoidosta on lisääntynyt merkittävästi. Yksi tämän alueen suomalaisista uranuurtajista on aikanaan miesten maajoukkueen lääkärinäkin toiminut ortopedi Harri Heliö.

Heliön mukaan parantunut olkapääosaaminen johtuu sekä magneettikuvauksen että olkapään tähystystekniikoiden kehittymisestä. - Olkapäässä voi olla rasitusvammojakin, mutta tavallisimmin koripalloilijan olkakipu johtuu kaatumisesta tai törmäyksestä. Murtumat ovat harvinaisia, mutta silloin tällöin näkee mm. solisluumurtumia.

Tavallisimmin koripalloilijan olkakipu johtuu kaatumisesta tai törmäyksestä

-Ortopedi Harri Heliö

- Rasitusvammoista tyypillisin on ns. supraspinatustendinoosi eli olkapään kiertäjäkalvosimen jänteiden rasitusvamma. Kiertäjäkalvosin on neljän jänteen kokonaisuus, jonka tehtävänä on liikuttaa olkaniveltä. Jänteet kiinnittyvät olkapään nuppiin. On hiukan valitettavaa, että nämä vammat ovat pääsääntöisesti seurausta oheisharjoitteista, tavallisimmin punttitreeneistä. Koripalloilijan olisi ymmärrettävä, että olkapään yläasennossa käden rasituksen kanssa tulisi olla tarkkana.

Heittäjän olkapää

Tapaturmaisista olkakivuista yleisimpiä ovat erilaisten pelitilanteiden vääntymisvammat, joissa jopa olkapään täydellinen tai osittainen sijoiltaan meno on mahdollinen. Tällöin puhutaan useimmiten labrum-vaurioista.

-Labrum on olkapään nivelkuopan rustorengas, jota joskus on verrattu polven nivelkierukkaan. Labrum-vaurioissa tarvitaan usein leikkausta. Se on tähystystoimenpide, jota seuraa kuitenkin kuukausien ohjattu kuntoutus. Toimenpide voidaan kuitenkin ajoittaa kauden päättymiseen, jolloin se ei riko pelikautta, Heliö kertoo.

- Olkapään rasitusvammoissa ensimmäisiä hoitoja ovat rasituksen vähentäminen, kylmähoito sekä lääkitys. Yksi yleinen olkapään rasitusvamma on "heittäjän olkapää", jonka tyypillinen oire on rasituksen yhteydessä esiintyvä kipu, erityisesti heitossa ja muussakin yläasentokuormituksessa. Tauti on Suomessa yleinen lentopalloilijoilla ja keihäänheittäjillä, mutta nimensä se on saanut pesäpallosta, jossa se on nimenomaan syöttäjien yleinen ongelma.

Ennaltaehkäisyä ja asiantuntevaa hoitoa

- Uskon, että monet koripalloilijan pitkittyneet olkakivut olisivat vältettävissä, jos valmentajat tekisivät enemmän yhteistyötä fysioterapeuttien ja lääkäreiden kanssa, Harri Heliö sanoo. - Lihasten voimatasoa voi nostaa muutenkin kuin punteilla, jolloin turvallisuusnäkökohdat tulisivat ehkä paremmin esille.

- Vaivojen pitkittyessä kannattaa lähteä olkavaivoihin perehtyneen ortopedin puheille. Kliininen tutkimus on tärkein tutkimus, mutta tarvittaessa potilas ohjataan magneettitutkimukseen. Nykyään se tehdään lähes aina tehosteaineen kera, mikä parantaa tutkimuksen osuvuutta merkittävästi.

Olkapäätä sanotaan joskus ihmisen hankalimmaksi niveleksi. Heliö on tähystänyt Diacorissa viidentoista vuoden aikana noin 9 000 olkapäätä, joten kokemusta on kertynyt. 

- Olkapään ultraäänitutkimusta käytetään paljon, mutta minä olen sen suhteen kriittinen. Jos se kertoo jotakin, diagnoosi saattaa hyvin olla oikeakin. Ongelmana on kuitenkin se, että tavallisesti ultraäänitutkimuksessa ei ole mitään löydöstä. Se ei kuitenkaan vielä kerro olkapään tilanteesta yhtään mitään.