Menu

Olet osiesi summa

Kehon voi ajatella olevan kuin ketju, joka on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Liiketoimintaketjun optimaalisen ja suorituskykyisen toiminnan perusedellytyksenä on, että jokainen lenkki ketjussa toimii täydellisesti. Jokin ketjun osista saattaa ruveta oireilemaan virheellisen toiminnan seurauksena.

Virheellinen toiminta saattaa olla oireetonta päiviä, viikkoja, kuukausia ja joskus jopa vuosia. Kuten edellä mainitusta kuvauksesta voi ymmärtää, oire ei välttämättä johdu pelkästään yhden ketjun osan toimintahäiriöstä vaan toiminta saattaa olla epäedullista hyvin kaukanakin oireisesta kehon osasta.

Ihmistä tulee hoitaa kokonaisuutena. Fysioterapeutti Jarno Keskinen

Ihmisen toimintaa ei ohjata liiketoimintaketjujen osissa vaan kaikki ohjaus tapahtuu aivoissa. Siksi vain yhden osan hoitaminen jää irralliseksi kokonaisuudesta. Aivojen tärkeinpänä tehtävänä on pitää ihminen elossa. Se ei osaa ajatella tulevaisuutta, vaan toimii tässä hetkessä. Toimiakseen se tarvitsee energiaa, happea ja glukoosia. Suorittaakseen tärkeintä tehtäväänsä se laskee ajoittain hyvin vajaasta tiedosta ennustuksia toiminnoista.

Kävelet kadulla ja näet vastaantulevan auton. Välittömästi aivosi keräävät ympäröivästä tietotulvasta arvion, kuinka nopeasti auto liikkuu, pitääkö minun väistää, onko minulla tilaa väistää. Tätä ennustamista aivot tekevät päivän aikana lukemattomia kertoja osittain meidän tiedostamatta. Kuten gps- laite löytää perille satelliittien välittämän tiedon avulla, on ihmisellä kolme satelliittia joiden avulla se kerää tietoa ympäristöstä:

  • silmät (visuaalinen järjestelmä)
  • sisäkorva (vestibulaarijärjestelmä)
  • asentotuntemusaistit kehossa (proprioseptiivinen järjestelmä).

Lukuisten signaalien tietotulva kerätään takaosassa aivoja, jossa sijaitsee pikkuaivot. Pikkuaivot keräävät tiedon, tulkitsevat sen ja kehittävät sinusta eräänlaisen kartan. Se, kuinka tarkka tuo kartta on, määrittelee kuinka tarkasti aivot osaavat ennustaa toimintaa. Esimerkkinä vaikka nilkkavamma horjahtamisen aikana. Nilkka on kipeä mutta pystyt kävelemään sen varassa. Ulospäin nilkassa näkyy akuutin vamman merkkejä mm. turvotusta. Se aiheuttaa kuitenkin sinussa niin paljon liikerajoitusta ja varjelua, että se muuttaa kävelyrytmiäsi, joten rupeat ontumaan. 

Kyseisen nilkan liikekartta aivoissa tulee sumeaksi. Välittömästi alaraajasi ennustettavuus liiketoimintaketjussa vaikeutuu. 

Muistetaan, että aivojen tärkein tehtävä on pitää sinut elossa. Se pitää nyt tuota nilkkaa uhkana. Se ei osaa ajatella huomista tai ensi viikkoa vaan se ajattelee nilkkaa juuri nyt. Kun liikekartta on sumea nilkan alueelta, niin aivot eivät enää pysty ennustamaan täydellisesti toimintaa alaraajassa. 

Kun aivot eivät pysty ennustamaan täydellisesti toimintaa, se yrittää pysäyttää sinut vähentämällä voimaa tai liikkuvuutta, lisäämällä kipua tai liikemalli voi aivoissa muuttua, jotta voit liikkua kivusta huolimatta (liikkeen kompensaatio). Koska aivot ajattelevat nilkan olevan nyt uhka, se yrittää estää sinua käyttämästä sitä.

Kokonaisuus huomioon fysioterapiassa

Ajan kanssa nilkka paranee akuutista vammasta. Turvotus ja kipu lakkaavat. Nilkan alueen liikekartta on kuitenkiin edelleen sumea. Siihen on jäänyt liikerajoitusta. Akuutti liikemallikartan sumentuminen on nyt muuttunut krooniseksi. Ihminen käyttää tuota liikerajoittunutta nilkkaa, mutta pikkuaivot keräävät vain suppean määrän tietoa nilkan alueelta. Samalla aivojen tärkein tehtävä vaikeutuu. Se ei enää osaa ennustaa täydellisesti nilkan toimintaa ja riski loukkaantua uudestaan tai vaikka kaatua tuon liikerajoituksen takia on suuri. Ei pelkästään sen takia, että nilkka ei liiku kunnolla, vaan sen takia, että aivot eivät pysty keräämään kaikkea sitä tietoa nilkan alueelta tarkaksi liikemallikartaksi aivoissa.

Jos siis keskitymme vain oireeseen, jää paljon asioita huomioimatta ja mahdollinen syy oireeseen hoitamatta. Parastahan olisi, jos päästäisiin arvioimaan kehon toimintaa ennaltakäsin ja tasapainoittamaan liiketoimintaketjun toimintaa. Näin voitaisiin ennaltaehkäistä mahdollisia tulevaisuudessa esille tulevia lihas- ja nivelvammoja. Siksi koskaan ei ole liian aikaista mennä asiansa osaavan fysioterapeutin vastaanotolle.

Mitkä asiat voivat sitten aiheuttaa virheellista toimintaa kehon eri toimintaketjujen alueella? Tärkeimpiä biomarkkereita arvioitaessa kehon toimintaa ovat:

  • Aikaisempi loukkaantuminen. Loukkaantuminen voi olla hyvin kauankin aikaa sitten tapahtunut. Mitä kauemmin loukkaantumisesta on, sitä vaikeampaa, mutta ei mahdotonta, sitä on korjata. 
  • Puolierot toiminnassa. Kireyksien tai heikkouksien epäsymmetria kehossa.
  • Motorinen kontrolli. Kyky hallita toimintaamme suhteessa tilaan ja liikkeeseen.
  • Pituuden ja painon suhde.

Kun otetaan vielä mukaan ihmisen psyko-sosiaalinen kokonaisuus ja se, että ihminen on yhteiskunnan toimintayksikkö, on helppo ymmärtää, että fysioterapiassa tarvitaan kokonaisuuden hallintaa.