Menu

Kevät on allergia-aikaa

Erilaiset allergiat tuntuvat lisääntyvän jatkuvasti. Kevät on erityisen herkkää aikaa siitepölyallergikoille, mutta käytännöllisesti katsoen allergioiden testaaminen on ympärivuotista.

- Jos epäilet allergiaoireita, on syytä aloittaa selvitykset lääkärin vastaanotolta. Tilanteesta riippuen kyseeseen voivat tulla esimerkiksi allergologi tai ihotautilääkäri, astmatapauksissa keuhkolääkäri, laboratoriotoiminnon kehittämispäällikkö Inkeri Kohonen kertoo.

Keväällä allergioita synnyttävät siitepölyt ja katupöly. Leppäallergikot oireilevat jo nyt ja jos kauniit säät jatkuvat, paju ja koivu ovat nopeasti mukana. Heinät aiheuttavat oireita yleensä kesäkuusta alkaen. Pujo-oireilu alkaa viimeisimpänä heinäkuussa ja kestää syyskuuhun asti. Syyssateiden myötä alkavat   erilaiset homeet aiheuttaa oireita.

- Pölyallergikot ovat potilasryhmänä yleinen ympärivuotisesti. Muita ympäri vuoden esiintyviä allergioita aiheuttavat  mm. kotieläimet ja erilaiset  ruoka-aineet.

Monet tietävät ihopistotestin eli Prick-kokeen, jolla allergioita on selvitelty vuosikymmeniä. Diacorissa perussarja testaa koivun, tervelepän, nurminatan, timotein, pujon, hevosen, kissan, koiran, yleisimmät pölypunkit ja homesienet sekä kumilateksin. Ruoka-ainesarjassa testataan hasselpähkinä, herne, turska, kananmuna, katkarapu, lehmänmaito, maapähkinä, soijapapu ja vehnäjauho.

Kohosen mukaan verinäytteiden avulla tapahtuva vasta-aineisiin perustuva  allergiadiagnosointi kasvattaa suosiotaan jatkuvasti. ”Tavallinen” verinäyte otetaan kyynärtaipeesta ja sillä saadaan selville monen allergisen reaktion aiheuttaja.

Diacorissa verinäytteen voi antaa kaikissa laboratoriossa. Prick-testejä tehdään vain Tapiolassa ja lasten ihopistotestejä Isossa Omenassa. Prick-testiin tarvitaan ajanvaraus, verikokeisiin ei.

- Kannattaa kuitenkin muistaa, että allergia-testaukseen liittyviin laboratoriokokeisiin tarvitaan lääkärin lähete, Kohonen muistuttaa.