Menu

Kämmenkalvon kureuman hoito pistoksella 

Dupuytrenin kontraktuura eli kämmenkalvon kureuma on hyvänlaatuinen kämmenen sidekudoksen sairaus. Siinä käteen muodostuu kyhmyjä ja sormia koukkuun vetäviä juosteita. Tätä sormien koukistumista kutsutaan kontraktuuraksi. Ilmiö johtuu poikkeavasta kollageenia sisältävän juosteen muodostumisesta ihon alle tavallisimmin pikkusormessa tai nimettömässä. Tiukka kontraktuura vaikeuttaa päivittäistä käden käyttöä.

Dupuytrenin kontraktuuran esiintyvyys kasvaa ikääntymisen myötä. Tavallisin potilas on yli 60-vuotias mies, mutta tautia esiintyy myös nuoremmalla iällä ja naisilla. Jälkimmäisissä potilasryhmissä sukualtistus on tavallista ja tauti saattaa käyttäytyä aggressiivisemmin eli kurovat juosteet kehittyä nopeammin.

Ruisku on uusi ja kevyempi hoitovaihtoehto

- Käsikirurgi Outi Nieminen

Perinteinen Dupuytrenin kontraktuuran hoito on leikkaus, joka on käsikirurgian erikoisalan toimenpide. Onnistunut lopputulos edellyttää yleensä fysio- ja toimintaterapeuttista jatkohoitoa. Leikkaus ei paranna sairaudesta, vaan sormea kurova juoste saattaa uusia tai ilmaantua muualle käsien alueelle.

Perinteisen leikkaushoidon ohella käyttöön on tullut myös ruiskutushoito (Xipex-hoito), joka on uusi ja kevyempi hoitomuoto Dupuytrenin kontraktuuraan. Pistoshoidossa vaikuttava aine on kollagenaasi, joka pilkkoo arpijuosteen kollageenia. Kontraktuurajuosteen sisään pistettynä se heikentää ja liuottaa juostetta niin, että juoste voidaan katkaista sormea suoristamalla.

Xiapex-hoito toteutetaan kahtena peräkkäisenä hoitopäivänä. Ensimmäisenä päivänä lääkäri antaa Xiapex-pistoksen. 1-2 vuorokauden kuluttua paikallispuudutuksessa tehdään sormen oikaisutoimenpide. Joskus tarvitaan vielä toinen pistoshoito noin kuukauden kuluttua, jos sormen kureuma on hankala.