Menu

Kaihi kannattaa hoitaa

Harmaakaihi on maailmassa yleisin sokeuden aiheuttaja ja kaihileikkaus maailman tavallisin kirurginen toimenpide. Silmäkirurgian erityispätevyyden omaava Tapio Ihanamäki on leikannut silmiä yli 20 vuotta ja nähnyt alan kehityksen tänä aikana. Kaihileikkauksen periaate on edelleen sama, mutta nykyään näköä voidaan toimenpiteen yhteydessä räätälöidä aikaisempaa paremmin. 

Kaihi syntyy iän myötä. Näkö hämärtyy kun silmän linssin proteiinit sakkautuvat ja linssi samentuu. Auringon ultraviolettisäteily altistaa harmaakaihin muodostumiselle, joten on luonnollista, että päiväntasaajan seudulla korkeassa ilmanalassa, jossa ultraviolettisäteily on voimakkaampaa,  kaihi tulee varhaisemmassa iässä kuin Suomessa.

- Kaihin kehittyminen on kovin yksilöllistä. Perintötekijät vaikuttavat, mutta myös 
ravinnolla ja elintavoilla on merkityksensä. Kaihin syntyä hidastaakseen kannattaa syödä C-vitamiinipitoista ruokaa, etenkin vihanneksia. Pillerinä otettuna vaikutus ei ole yhtä tehokas. Merkittävä harmaakaihille altistava tekijä on tupakointi, Ihanamäki selittää.

Kaihileikkaus on potilaalle kivuton toimenpide. Silmä puudutetaan silmätipoilla ja kaihin samentama mykiö poistetaan. Tilalle laitetaan muovinen keinomykiö. Yhden silmän leikkaaminen kestää vajaat parikymmentä minuuttia. Ihanamäen mukaan puudutus on niin tehokas, että potilas ei tunne kipua, korkeintaan pienen venytyksen tunteen. 

- Toimenpidettä ei tarvitse pelätä, mutta toisia ihmisiä vain pelottaa. Heitä varten käytössämme on rentouttava lääkitys, jonka ansiosta potilas tuskin huomaa, että toimenpidettä tehdään, mutta on koko ajan tajuissaan ja ”kartalla” tapahtumista. Potilaan kanssa jutellaan, jos hän näin haluaa. Osa ei halua kysyä tai tietää mitään, mutta osalle potilaista kerrotaan, kuinka toimenpide etenee. 

Näkö räätälöidään

Kun 20 vuotta sitten kaihikirurgian tavoitteena oli kaihin poisto, 2000-luvulla kehitys on vienyt koko ajan enemmän kohti näkökyvyn räätälöintiä. Nyt potilaan näkökyky otetaan huomioon laajemmin. Tutkimuslaitteiden mittaustarkkuus on kasvanut ja keinomykiöt ovat kehittyneet valtavasti, joten leikkauksen jälkeinen silmälasien tarve on vähentynyt huomattavasti. 

- Voimme tehdä potilaskohtaisia ratkaisuja. Jos on tärkeä nähdä lähelle, tarkin näkö ilman laseja rakennetaan lähelle. Vastaavasti esimerkiksi urheilun harrastajalle näköä voidaan painottaa kaukonäköön. Monitehoisilla keinomykiöillä pyritään saamaan tarkka näkö sekä kauas että lähelle, Ihanamäki sanoo.

Jos on tärkeä nähdä lähelle, tarkin näkö ilman laseja rakennetaan lähelle.

Nykyään suuri osa käytettävistä keinomykiöistä on värjätty siten, että ne suodattavat silmänpohjan terveydelle haitallisia sinisen spektrin aallonpituuksia. Diacorissa käytetään markkinoiden parhaita linssejä. Kaikki ovat ns. pehmeitä linssejä, jotka viedään silmän sisään pienestä vajaan kolmen millimetrin leikkaushaavasta. 

Ihanamäen mukaan tulevaisuudessa jollakin aikajänteellä mahdollisesti pystytään kehittämään elastisia linssejä, jolloin näkö toimii kuten ”alkuperäiselläkin” linssillä.

Kuntoutusta myös kaihikirurgiaan

Potilaan näkö on kunnossa nopeasti toimenpiteen jälkeen, mutta silmätkin tarvitsevat kuntoutusta. Potilaan kanssa käydään läpi, mikä on odotettavissa oleva tulos ja miten hänen pitäisi harjoittaa näkökykyään ja kuinka mahdollisesti käyttää silmälaseja.

- Lukeminen esimerkiksi perustuu kokonaisten sanojen tunnistamiseen. Leikkauksen jälkeen silmien edessä on uudenlainen näkymä ja lukeminen saattaa aluksi tuntua työläämmältä, mutta muuttuu sujuvammaksi vähitellen. Toisilla tämä totutteluvaihe kestää muutamista päivistä viikkoihin, toisilla jopa yli puoli vuotta. Puhumme neuroadaptaatiosta, joka tapahtuu hitaammin kuin varsinainen näkökyvyn palautuminen. Tämä on erittäin yksilöllinen asia.

Ihanamäki kiittelee Diacorin leikkausvälineistöä ja –laitteita, jotka hänen mukaansa ovat huipputeknologiaa. Esimerkiksi erikoismikroskooppi lisälaitteineen mahdollistaa yksilöllisten keinomykiöiden suurta tarkkuutta vaativan asennuksen. Laitteita myös päivitetään säännöllisin väliajoin. Työympäristö on hyvä ja potilaille turvallinen. 

Kaihitoimenpiteiden hinnoissa on edelleen melkoista kirjavuutta. Ihanamäellä on selitys tähänkin. 

- Ensinnäkin käyttämämme kallein linssi maksaa monikertaisesti sen mitä halvin. Toiseksi näkökyvyn räätälöinti lisää etukäteissuunnittelun tarvetta. Lopputulos on kuitenkin varmasti parempi.

Esko Heikkinen