Menu

Jalkapallon pääsarjassa nähdään punaista

Jalkapallokesä 2015 tiedetään kiinnostavaksi jo nyt. Yksi kiinnostuksen kasvattajista on perinteitä pullisteleva sarjanousija HIFK, joka pelaa maan korkeimmalla sarjatasolla ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1972. Tuleva jalkapallokausi Töölön jalkapallostadionilla on punainen.

HIFK:n jalkapallohistoria on komea ja pitkä, sillä seuran jalkapallojaos perustettiin jo vuonna 1907, kymmenen vuotta ennen Suomen itsenäistymistä. Aikanaan se pelasi 29 kautta pääsarjatasolla ja voitti seitsemän mestaruutta. Tuorein niistä on vuodelta 1961 eli 54 vuoden takaa.

Jo viime kesänä HIFK väläytteli Ykkösessä. Sarjanousija roikkui kärjen tuntumassa koko kauden ja teki uskomattoman loppukirin. Niin vain Helsingissä juhlittiin lopulta pääsarjanousua.

Homma pelasi Diacorissa hyvin.

Yleisö löysi tiensä jo Ykkösen peleihin hyvin. Ensi kesäksi katsojia odotetaan paljon enemmän. HIFK-jalkapallo on nousemassa ilmiöksi. Seuran tunnusvärit ovat punainen ja valkoinen. Punainen on myös HIFK:n pelaajien terveydenhuollosta vastaavan Diacorin väri.

Halme  - Mr. HIFK

Keskikentän moottori Jukka ”Jugi” Halme, 30, on nykykokoonpanon pelaajista ainoa, joka on pelannut HIFK-jalkapalloa neljällä eri sarjaportaalla kolmosdivisioonasta Veikkausliigaan.  ”Gennaro Gatuson näköinen mies” sai viime kesänä maistaa myös sairastuvan palveluita, sillä elokuussa hän oli polvivamman vuoksi jonkin aikaa sivussa.

- Homma Diacorissa pelasi kyllä hyvin ja polvi tuli kuntoon. Viime kesänä saimme vierasjoukkueiltakin positiivista palautetta lääkäripalveluistamme, joten eiköhän se puoli ole meillä aika hyvässä kunnossa.

Niin Halme kuin koko muukin joukkue osallistui myös sarjasääntöjen edellyttämään terveystarkastukseen.

- Ne todella tehtiin, eikä vain kirjoitettu paperilla. Varsinaisen lääkärintarkastuksen lisäksi jokaiselta pelaajalta otettiin sydänfilmi ja laboratoriokokeet.

Viime kaudella tarkastuksista vastasi jääkiekkomaajoukkueen ja olympiakomitean lääkäri Harri Hakkarainen. Tulevaksi kaudeksi joukkuelääkärin tehtävät siirtyvät Kalle Mykrälle.

Halme listaa nopeasti joukon ominaisuuksia, joita hyvältä joukkuelääkäriltä edellytetään.

- Helppo tavoitettavuus, ammattitaito ja luotettavuus ovat ykkösasioita, mutta oikea joukkuelääkäri on myös sosiaalisesti taitava, joka ”ui” pukukopin tunnelmiin ja tilanteisiin joustavasti.

Lääkärilläkin urheiluperinteitä

HIFK:n lääkärin Kalle Mykrän isä Hannu oli aikanaan maamme parhaita varttimailereita. Kalle itse on edustanut Suomea ratakierroksella alle 20-vuotiaiden Pohjoismaiden maaottelussa ja voittanut junioreissa kaksi Suomen mestaruutta pitkässä viestissä. Naapurissa Maskussa asui jalkapallosta innostunut poika, jonka isä Heikki oli niin ikään maan parhaita 400 metrin juoksijoita. Naapurinpojan nimi oli Kasper Hämäläinen, joka nykyään tunnetaan A-maajoukkueen luottopelaajana. Hänen kanssaan Kalle potki palloa junioripeleissä.

Kyse ei ole pelkästä vammojen hoidosta.

Kalle kertoo olevansa innostunut ja iloinen pestistään HIFK:n liigalääkärinä. Liigan säännöt edellyttävät lääkärin paikallaoloa vain kotijoukkueelta, mutta Kalle arvelee käyvänsä ainakin joitakin pelejä myös vieraspaikkakunnilla. Tehtävässään hän painottaa erityisesti terveystarkastuksen merkitystä.

- Tarkastuksessa oppii tuntemaan pelaajia ja persoonallisuuksia hyvin. Lääkärin näkökulmasta se on hyvä hetki puhua muustakin kuin vain vammojen paranemisesta ja peliluvista. Tarkastuksen yhteydessä otettava sydänfilmi on yhdenlainen henkivakuutus. Se kertoo paljon sydämen toiminnasta ja mahdollisten ongelmien ilmaantuessa terveenä otettua sydänfilmiä ei useinkaan muuten olisi saatavilla.                         

- Pelaajat ottavat ensin yhteyttä minuun. Teen ensiarvion vammasta ja tarvittaessa ohjaan pelaajan tarkempiin tutkimuksiin. Diacorillla on mainio urheilulääketieteestä kiinnostuneiden asiantuntijoiden verkosto, josta löytyy apu käytännössä kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin riippumatta siitä, onko kyseessä vamma vai sairaus.

René Österman heiluttaa puheenjohtajan nuijaa sekä HIFK Soccer rf:ssä että myös edustusjoukkueen toiminnasta vastaavassa HIFK Fotboll Ab:ssa. Kaiken kukkuraksi mies on vielä koko emoseuran puheenjohtaja.

- Terveydenhuoltopalvelut ovat joukkueelle ”must” eli erittäin tärkeä osa kokonaisuutta. Kyse ei ole pelkästä vammojen hoidosta, sillä yhtäkkiä esimerkiksi joukkueen sisällä jylläävä flunssa saattaa pilata monta ottelua. Ykkösessä meitä kiiteltiin myös vierasjoukkueiden hoidosta, joten miksipä emme jatkaisi samaan tahtiin myös pääsarjapeleissä.

Esko Heikkinen


Tunnettuja jalkapallonimiä

Moni tunnettu suomalainen jalkapalloilija on ehtinyt edustaa urallaan HIFK:ta. Heistä mainittakoon Palloliiton ex-puheenjohtaja Pekka Hämäläinen, näyttelijä ja ohjaaja Åke Lindman, valmentajavelho ja TV-kommentaattori Martti Kuusela, pirtukuningas ja Tukholman 1912 olympiajoukkueen pelaaja Algot Niska sekä Mixu Paatelaisen isä Matti ”Roto” Paatelainen.

Vielä vuonna 1971 HIFK saavutti SM-hopeaa ja pelasi otteluita UEFA-cupissa, mutta jo seuraavana vuonna joukkue putosi ylimmältä sarjatasolta. Siitä alkoi useamman vuoden korpivaellus eri divisioonissa, alimmillaan maan viidenneksi korkeimmalla sarjatasolla.