Menu

Jalkaan säteilevä selkäkipu

Kovin kipeä selkä hankaloittaa kaikkea liikkumista ja monet tavallisenkin elämän askareista aivastamisesta vessareissuihin tulevat monimutkaisiksi. Valitettavasti lähes jokainen suomalainen törmää selkäkipuihin jossakin elämänsä vaiheessa. Iän myötä ne luonnollisesti lisääntyvät.

Ortopedi Peter Pippingsköld on hoitanut selkäpotilaita jo yli kolmen vuosikymmenen ajan. Pippingsköldin mukaan useimmat selkävaivat näyttäytyvät aluksi lihasperäisinä, mutta lopulta kyse on iskunvaimennusjärjestelmän eli selän välilevyjen ongelmista. Toinen mahdollisuus on spinaalistenoosi eli selkäytimen luisen kanavan ahtauma.

Yhdeksän kymmenestä välilevytyräpotilaasta selviää ilman leikkausta.

- Nuoren ihmisen välilevy on hyvin nestepidoista kudosta, mutta jo 20 ja 40 ikävuoden välillä nestepitoisuus vähenee huomattavasti. Niinpä tavallisin selkäpotilas onkin nelikymppinen mies, jonka painavan taakan nostaminen on jäänyt aikeiksi. Voimakkaassa ponnistuksessa välilevyyn on tullut hermoa painava repeämä ja lihakset ovat krampanneet tueksi ja suojaksi. Aika usein vaivaan liittyy myös säteilykipua raajaan.

- On selvää, että esimerkiksi kova fyysinen työ huonoissa asennoissa altistaa näille vaivoille. Entisajan köyryssä kulkeneet maataloustyöntekijät käyvät hyvästä esimerkistä. Välilevynsä voi rikkoa myös tapaturmaisesti, esimerkiksi monissa urheilulajeissa. Myös kannattaa muistaa, että toistuvat noidannuoletkin viittaavat vahvasti välilevyongelmaan.

Valtaosa selviää ilman leikkausta

Yhdeksän kymmenestä välilevytyräpotilaasta selviää ilman leikkausta, Leikkauspäätös on tehtävä, kun säteilykipu jalkaan etenee ja hermopinne selässä vain pahenee.

– Diagnoosi varmentuu magneettikuvauksella. Nykyaikainen leikkaustekniikka on aika elegantti, sillä ihoon tehdään mikrokirurgisessa operaatiossa vain parin sentin leikkaushaava.

- Iäkkäämmillä ihmisillä spinaalistenoosi saattaa aiheuttaa hyvin samanlaisia kiputuntemuksia kuin välilevytyrä. – Spinaalistenoosi on tavallisesti 70-85 –vuotiaiden ihmisten tauti, mutta silloin tällöin sitä tavataan hiukan nuoremmillakin. Selkäydinkanavan ahtauma ilmenee usein ristiselän kipuna ja paineen tunteena pakarassa, mutta myös reisiin voi tulla kipua ja voimattomuutta.

Selkäkivut ovat toisinaan todella kovia, aiheuttaen mm. virtsaamis- ja ulostamisongelmia, täydellisistä halvauksista puhumattakaan. Miltei jokaista potilasta voidaan kuitenkin auttaa.

- Sen lisäksi jokainen voi auttaa itseään huolehtimalla ennaltaehkäisystä. Tämä tarkoittaa ainakin kahta asiaa, eli venyttelyä ja lihaskuntoharjoittelua. Etenkin vatsalihakset on syy pitää kunnossa. Samaten on syytä huolehtia siitä, ettei ristiselässä, pakaroissa tai reisissä ole lihaskireyttä, Pippingsköld neuvoo.

Esko Heikkinen