Menu

Ikäihmisen kaihileikkaus

Harmaakaihi on maailman yleisin sokeuttaja ja kaihileikkaus maailman tavallisin kirurginen hoitotoimenpide. Kaihi syntyy, kun näkö samentuu silmän linssin valkuaisaineiden sakkautuessa.

Kaihin kehittyminen on yksilöllistä. Perintötekijät vaikuttavat, mutta myös ravinnolla ja elintavoilla on merkityksensä. Kaihin syntyä estääkseen on syötävä C-vitamiinipitoista ruokaa, etenkin vihanneksia. Tablettina C-vitamiinin vaikutus ei ole yhtä tehokas. Tupakointi on merkittävä kaihille altistava tekijä.

Silmäkirurgi Tapio Ihanamäki on tehnyt kaihileikkauksia yli 20 vuotta. Hänen vanhin potilaansa on ollut lähes 100-vuotias, joten ikä ei sinänsä ole este toimenpiteen tekemiselle.

- Useimmat sairaudetkaan eivät estä kaihileikkausta, mutta säärihaavan kaltaiset kroonistuneet tulehdukset voivat sen tehdä.

Ihanamäen mukaan korkea ikä tulee kuitenkin ottaa huomioon kaihileikkausta suunniteltaessa. Vanhemman ihmisen kudokset ovat hauraampia ja kaihin samentama mykiö voi vuosien myötä olla kovempi, jolloin kaihin poistaminen saattaa olla haastavampaa. Esitutkimuksen tekevä silmäkirurgi ottaa nämä asiat huomioon leikkaussuunnitelmassaan. Näin toimenpide voidaan toteuttaa mahdollisimman turvallisesti.

- Kaihi voi kehittyä missä iässä tahansa. Mitään varsinaista ala- tai yläikärajaa ei ole, mutta kovin harvalla yli 80-vuotiaalla mykiöt ovat enää kirkkaat. Ikä ei käytännössä hidasta kaihileikkauksesta toipumista, mutta vanhemmilla potilailla silmä voi olla sumeampi vähän pidempään leikkauksen jälkeen.

Kaihi voi tulla salakavalasti

Harmaakaihin kehittymisnopeus on yksilöllistä. Tavallisimmin kaihi alkaa vaivata vähitellen vuosien kuluessa ja ensimmäiset oireet ovat häikäisyä kirkkaassa valossa, lukuvaikeuksia tai hämärässä näkemisen ongelmia.

- Varsinkin ikään liittyvä kaihi voi kuitenkin kehittyä huomaamatta. ”Tarve isommalle televisiolle” on tässä suhteessa selvä vihje hakeutua silmälääkärin tutkimuksiin.

”Tarve isommalle televisiolle” on selvä vihje hakeutua silmälääkärin tutkimuksiin.

Ihanamäki sanoo, että nykyään potilaat tietävät varsin hyvin, että apua voi saada. Iäkkäidenkin potilaiden tarve mahdollisimman hyvään näöntarkkuuteen on kasvanut, sillä hyväkuntoiset seniorit haluavat edelleen ajaa autoa ja käyttää internettiä.

- Nykyaikainen ”näköräätälöinti” koskee myös vanhempia ihmisiä, eli terävin näkö voidaan suunnitella halutulle etäisyydelle. Esimerkiksi lukemista harrastavan ihmisen terävimmän näön alue voidaan säätää lukuetäisyydelle, jolloin silmälaseja tarvitaan vain kauas katsellessa.

Kaihileikkauksessa silmä puudutetaan, samentunut mykiö poistetaan ja tilalle laitetaan muovinen keinomykiö. Yhden silmän toimenpide kestää alle 20 minuuttia. Puudutus on niin tehokas, että potilas huomaa jotakin tehtävän, mutta ei tunne kipua.

Esko Heikkinen