Menu

Ikä tuo monelle kaihin

Kaihileikkaus on maailman yleisin kirurginen toimenpide ja Suomessakin tehdään vuosittain kymmeniä tuhansia kaihileikkauksia. Tyypillisesti kaihipotilas on eläkeikään ehtinyt mies tai nainen. Kaihi on ikään liittyvä muutos, joka tulee ennen pitkää meistä jokaiselle, naisille vähän aiemmin kuin miehille, kertoo silmätautien erikoislääkäri, silmäkirurgi Tapio Ihanamäki.

Tom Lagerström oli uusimassa silmälaseja kaksi vuotta sitten, kun optikko kehotti käymään silmälääkärin tarkastuksessa lasien uusimisen sijasta. Käynti silmälääkärillä vahvisti toisessa silmässä pitkälle edenneen ja toisessa alkavan harmaakaihin. Ennen leikkauspäätöstä Tom tutki leikkausvaihtoehtoja ja -paikkoja internetistä, keskusteli leikkauksesta ystävien kanssa ja valitsi lopulta leikkauspaikaksi hänelle entuudestaan tutun Diacorin. Olen ollut Diacorin työterveysasiakkaana jo seitsemän vuotta, joten valinta oli lopulta helppo tehdä. Tiesin, että Diacorista löytyy ammattitaitoinen henkilökunta ja pääsen hoitoon nopeasti, Tom summaa valintaperusteitaan.

Silmät leikattiin peräkkäisinä viikkoina Tomin kesäloman aikana. Leikkaukset tehnyt silmäkirurgi Tapio Ihanamäki kertoo, että tyypillisesti kaihileikkaukset tehdään juuri näin kahdessa erässä. Toisaalta, mikäli potilaalla ei ole estettä molemminpuoliselle leikkaukselle samana päivänä, esimerkiksi voimakasta likitaitteisuutta, silmänpainetautia eli glaukoomaa tai muuta silmäsairautta, voidaan molemmat silmät leikata myös samalla kertaa.  Leikkaava lääkäri käy aina yhdessä potilaan kanssa tarkasti läpi hoitosuunnitelman ja leikkauksen tavoitteet sekä leikkaukseen liittyvät riskit. 

Kaihi kannattaa leikata, kun oireet alkavat häiritä arkea. Yleensä oire on hämäränäön heikkeneminen, häikäistyminen kirkkaassa valossa ja rivien hyppiminen lukiessa. 

Kaihileikkauksessa samentunut mykiö korvataan muovisella tekomykiöllä. Samalla voidaan korjata kauko- liki- ja hajataitteisuutta sekä helpottaa lähelle näkemistä. Erilaisia tekomykiöitä on valikoimissa iso määrä ja niistä räätälöidään kullekin potilaalle sopivin vaihtoehto. 

Tieto vähensi jännitystä 

Tom kertoo jännittäneensä leikkausta, sillä näkö oli huonontunut jo aika tavalla, eikä pojan jääkiekko-otteluiden seuraamisestakaan tahtonut tulla oikein mitään, kun ei nähnyt enää kunnolla kiekkoa. Se, että koko leikkauksen ajan kerrottiin, mitä tehdään ja milloin, helpotti jännitystä huomattavasti. Toisen silmän leikkaus menikin viikkoa myöhemmin sitten jo rutiinilla. 

Ensimmäinen leikkauksen jälkeinen ”vau” oli se, kun Tom leikkausta seuraavana aamuna pystyi  lukemaan Helsingin Sanomat ilman laseja. Parhaassa tapauksessa se menee juuri näin, mutta tyypillisesti leikkauksen jälkeen totuttelu vie viikosta kuukauteen, toteaa Ihanamäki. Tom kertoo vieläkin toisinaan sateella nostavansa kätensä lasien suojaksi, vaikka lasit eivät ole enää pariin vuoteen kastuneet!

Silmätipat oli työläin vaihe

Leikkauksen jälkeen potilas tarvitsee sairauslomaa vain viikon verran. Silmätippoja tiputellaan leikkauksen jälkeen noin kolmen viikon ajan ja se olikin kaikkein työläin vaihe, muistelee Lagerström.  Lopputulos palkitsee ja Tom Lagerström suosittelee toimenpidettä ilman muuta. 

Silmäkirurgi Tapio Ihanamäki korostaa, että leikkausaikataulut pyritään sopimaan potilaan aikataulujen mukaan niin, että leikkaus aiheuttaa mahdollisimman vähän haittaa normaaliarkeen. 

Susan Patronen