Menu

Hoida syy, älä vain oireita

Kaduilla kulkee paljon kivusta kärsiviä ihmisiä. Osa heistä tyytyy kohtaloonsa, vaikka saattaisi saada varsin helpon avun fysioterapiasta. Jotkut käyvät hierojalla, mutta tällöin hoidetaan usein vain oireita eikä itse ”juurisyytä”.

- On erilaisia kipuja. Tietyn liikkeen tai toiminnan yhteydessä esiintyvä kipu johtuu yleensä jonkun rakenteen puristuksesta tai venytyksestä. Näitä tapauksia on paljon ja he ovat tavallisesti hyvä kohde fysioterapeutin osaamiselle, Diacorin fysioterapian kehittämispäällikkö Maarit Honkasola kertoo.

Honkasolan oma tyypillinen potilas on näyttöpäätetyötä tekevä keski-ikäinen henkilö, jonka niskahartiaseutuun kohdistuva kuormitus saa aikaan päänsärkyä tai säteilyoireita käsiin. Erittäin usein taustalla ovat kuormittavat asentotottumukset, kuten huono työergonomia ja siitä aiheutuvat virheasennot.

Kipu voi ”jäädä päälle” vaikka sen alkuperäinen syy olisikin jo parantunut.

- Akuuttia kipua ei saisi jättää hoitamatta, sillä se voi ”jäädä päälle”, vaikka itse alkuperäinen kivun syy olisikin jo poistunut tai parantunut. Tiedämme hyvin, että kivun kroonistuessa kipu kestää pidempään kuin varsinainen kudosvaurion paraneminen. Kudokset paranevat yleensä 3-6 kuukaudessa, mutta häiriötilaan joutuneet kipuratojen hermosäikeet viestivät vielä kipua. Aivot haluavat suojella meitä kivulta ja alamme varoa liikkumista. Tästä seuraa lihaskunnon heikkeneminen, kun hermolihasjärjestelmä ei toimi ja liikekontrolli heikkenee. Tutkimukset sanovat, että laaja-alaisesta pitkäkestoisesta kivusta kärsivillä on jopa 40 prosenttia tavallista ihmistä heikompi lihaskunto.

Fysioterapeutti auttaa kipupotilasta selvittämällä ensin mahdollisen kipua aiheuttavan ongelman. Joskus niin kutsuttu manuaaliterapia antaa avun jo yhdellä hoitokerralla, mutta esimerkiksi kuormittavan asennon poisoppiminen vie jonkun aikaa.

- Täytyy muistaa, että kipu on täysin normaali ihmiselämään kuuluva asia. Fysioterapeutin vastaanotolla saat selville, onko kivun taustalla kehon toimintahäiriöitä ja onko tarvetta muuttaa omia tottumuksia ja toimintaansa. Siksi vaivat kannattaa hoidattaa, Honkasola muistuttaa.

Esko Heikkinen