Menu

Helpotusta poskiontelon tulehdukseen

Äkillinen poskiontelotulehdus on yleinen ja harmillinen vaiva. Oireet ovat monenlaisia, kuten nenän tukkoisuus, päänsärky, painon tunne poskipäissä, liman valuminen nieluun, kurkkukipu ja yskä. Lämmönnousuakin saattaa olla.

Poskiontelotulehdus syntyy tavallisesti virusten aiheuttaman nuhan seurauksena. Tulehdus nenän limakalvolla johtaa lisääntyneeseen eritykseen, turvotukseen ja eritteitä poiskuljettavan värekarvaliikkeen häiriöihin. Tämä luo edulliset olosuhteet bakteeritulehdukselle poskiontelossa.

Poskiontelotulehduksessa eli sinuiitissa poskiontelon limakalvo nimensä mukaisesti tulehtuu. Onteloon kertyy eritettä,  joka ei pääse poistumaan normaalisti nenän ja poskiontelon välisen tiehyen tukkeuduttua, korvatautien erikoislääkäri Risto Kaksonen selittää.

- Poskiontelotulehdus voi olla joko tois- tai molemminpuolinen. Sitkeän toispuolisen tulehduksen taustalta voi paljastua hammasperäinen ongelma.

TAUDIN KULKU VAIHTELEE

Yksinkertaisimmillaan poskiontelotulehdus menee ohi itsestään ilman hoitoa. Näin ei kuitenkaan käy läheskään aina.

Ensimmäisenä hoitona voi kokeilla apteekista saatavia käsikauppavalmisteita. Joku saa avun nenää avaavista suihkeista. Tavalliset tulehduskipulääkkeet, esimerkiksi Burana, helpottavat oloa. Myös nenähuuhtelu keittosuolaliuoksella ja apteekista saatavalla nenähuuhtelukannulla helpottaa oireita ja edesauttaa paranemista.

- Jos nämä eivät auta, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Ensimmäinen hoito on usein antibioottikuuri ja avaavat lääkkeet. Jos oireet ovat kovat, esim kova särky ja tukkoisuus, ehdotan yleensä jo tässä vaiheessa punktiota, Kaksonen kertoo.

Vertaisin sitä hammaslääkärikäyntiin, jonka yhteydessä paikataan puudutuksen jälkeen yksi reikä

- Jos oireet ovat pitkittyneet ja erite on ollut kauan ontelossa, voi  punktiota joutua  tekemään  useita kertoja, jotta tauti paranee.

Poskiontelotulehdus voi myös levitä muihin sivuonteloihin tai muualle ympäristöön, esimerkiksi silmäkuopan alueelle, mikä saattaa aiheuttaa hankalia seuraamuksia. Punktio on tarpeen myös näiden ehkäisemiseksi.


HELPPO TOIMENPIDE

- Poskiontelopunktion tekemisestä liikkuu lähes kauhujuttuja. Sikäli kun tällaiset tarinat ovat tosia, kyse on ollut joko huonosta puudutuksesta tai tottumattomasta tekijästä. Itse vertaisin sitä hammaslääkärikäyntiin, jonka yhteydessä paikataan puudutuksen jälkeen yksi reikä. Sanotaan vaikka, että se on hieman inhottava, Kaksonen toteaa.

- Potilaan näkökulmasta toimenpiteen kivuttomuus on luonnollisesti tärkeää. Niinpä puudutuksen tulee olla tehokas. Itse olen todennut sen sujuvan kivuttomasti, kun laitan ensin EMLA-puudutusvoidetta ja sen jälkeen vielä toista puudutusainetta pumpulitikkua käyttäen siihen kohtaan nenään, josta neula laitetaan onteloon. Puutuminen tapahtuu 5-10 minuutissa. 

Puudutetusta kohdasta viedään ohut neula ja sen kautta huuhteluneste poskionteloon. Neste tulee ulos pitkin kanavaa, joka johtaa ontelosta nenään. Nestettä tarvitaan yleensä 60-100 millilitraa, mutta joskus jopa puoli litraa. Onteloa huuhdellaan niin kauan, että ulos tuleva neste kirkastuu. Kipu helpottaa yleensä heti toimenpiteen jälkeen.

Risto Kaksonen tekee poskiontelopunktioita joka viikko. Suurimmalle osalle potilaista se on rutiinitoimenpide, johon he ovat valmiita tulemaan aina poskiontelotulehduksen uusiutuessa.

- Ensimmäinen tulehdus ei useinkaan jää ainoaksi. Punktio ei suinkaan altista uusille tulehduksille ja punktioille, vaikka usein näin luullaan - pikemminkin päinvastoin. Lisäksi mahdollinen antibioottihoito voidaan räätälöidä yksilöllisesti bakteeriviljelyvastauksen mukaan. Näin vältytään myös turhilta lääkekuureilta, Kaksonen tähdentää.

Esko Heikkinen

 


MITÄ HYÖTYÄ POSKIONTELOPUNKTIOSTA on?

Risto Kaksosen mukaan poskiontelopunktio on tärkeä muun muassa seuraavista hoidollisista syistä:

  • Se nopeuttaa paranemista
  • Se estää tulehduksen leviämisen muualle
  • Limakalvolle haitallinen erite saadaan pois ontelosta
  • Ontelon tukkiutunut tiehyt avautuu tehokkaammin kuin lääkkeillä: särky ja tukkoisuus helpottavat
  • Se on paras keino saada luotettava märkänäyte bakteeriviljelyä varten.