Menu

FMS innostaa

Moni meistä tekisi mielellään testin, joka paljastaa nopeasti perusliikuntamalliemme puutteet, rajoitukset ja epäsymmetriat. Monet fysioterapeutit ovat sitä mieltä, että FMS eli functional movement system on kelpo vastaus tähän toiveeseen.

Työfysioterapeutti Tuukka Ukkonen on käyttänyt FMS-testausta jo jonkin aikaa. Hän on vakuuttunut, että siitä hyötyvät niin urheilijat, vapaa-ajan liikkujat kuin fyysisesti vaativissa työtehtävissä toimivat henkilötkin.

– Aika helpoilla perustesteillä kartoitetaan kehon heikot lenkit ja puolierot. Liikemallit pisteytetään ja kovin alhaiset pisteet kertovat, että henkilö käyttää paljon kompensoivia liikemalleja. Ne taas altistavat tuki- ja liikuntaelimistön oireille ja urheilussa loukkaantumisille.

Suomessa FMS-testausta on toistaiseksi käytetty lähinnä urheilussa, Diacorissa myös työterveydessä. Varsinkin urheilijoiden testaamisesta on olemassa paljon tutkimustietoa.

Sopii kenelle tahansa

FMS-testauksessa tehdään perusliikemalleja, jotka jokainen ainakin periaatteessa osaa. Noin 20 minuuttia kestävä testi on helppo toteuttaa, sillä välineistö kulkee testaajan mukana. Seurantakin on kätevää, sillä liikemallien parantuessa pisteet nousevat. Ukkosen mielestä on tärkeää, että myös edistymistä voidaan mitata.

Testi paljastaa perusliikuntamalliemme puutteet, rajoitukset ja epäsymmetriat.

– Testi sopii kenelle tahansa, nuorista vanhoihin. Se, mitä arjessa on tehty, korreloi testituloksiin. Testi on siis vain väline, sillä harjoittelu ratkaisee.  

Ukkosen mielestä iso osa urheilijoistakin harjoittelee ymmärtämättä ”alle jääviä” tiedostamattomia liikemallien toimintahäiriöitä. Harjoittelu lisää suorituskykyä myös toimintahäiriöön eli pahentaa virheellistä liikemallia.

– Sen vuoksi ensin on selvitettävä, mikä ja minkälainen virhe on. Sitten määritellään, mitä tulisi tehdä mitä välttää. Tässä vaiheessa määritellään myös tavoitteelliset liikemallit ja korjataan mahdolliset epätasapuolisuudet ja toimintahäiriöt.

Esko Heikkinen