Menu

Eroon kiusallisesta virtsankarkailusta

Paikallispuudutuksessa tehtävä TVT-leikkaus on nopea ja tehokas tapa päästä eroon ponnistusinkontinenssista. Leikkauksen jälkeen voi taas nauraa ja jumpata vapaasti!

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Juha Korhonen pitää virtsankarkailua eli inkontinenssia hankalana vaivana, joka voi eristää sosiaalisesti ja vaikeuttaa elämää.

- Virtsankarkailu on myös työikäisten ja lisääntymisikäisten naisten ongelma, joka lisääntyy iän myötä, Juha Korhonen sanoo. Hän uskoo, että varsinkin vanhempien ikäluokkien kohdalla osa tapauksista jää todennäköisesti hoitamatta häpeilyn takia.

Yleensä potilaat hämmästyvät toimenpiteen helppoutta

- Gynekologi Juha Korhonen

Pohjoismaissa jopa neljännes 30-59-vuotiaista naisista on kokenut tilapäistä virtsan karkailua, ja osalla heistä vaiva on toistuva ja päivittäinen. 65-vuotiaista naisista parisenkymmentä prosenttia kärsii päivittäisestä karkailusta. Vaivan perimmäisenä syynä on sidekudosten synnynnäinen heikkous tai lantionpohjan kudosten venyminen synnytysten yhteydessä. Sulkumekanismi pettää helpommin myös, jos potilaalla on runsaasti ylipainoa. 

PONNISTUSINKONTINENSSI TAVALLISIN


Tavallisimmin "pissa tulee housuihin" naurunpyrskähdyksen, aivastuksen, noston tai muun ponnistamisen yhteydessä. - Ponnistusinkontinenssi lisääntyy iän myötä ja pahenee menopaussin jälkeen, sillä virtsaputkea ympäröivät kudokset ovat riippuvaisia estrogeenista. Synnytykset lisäävät ponnistusinkontinenssia, Juha Korhonen toteaa.

Jos fysioterapia ei auta, suositellaan potilaalle harkinnan mukaan leikkaushoitoa. Leikkaus tehoaa hyvin ponnistusinkontinessiin ja joskus sekamuotoiseen tyyppiin, mutta pakkoinkontinenssiin se ei sovi. Nämä vaihtoehdot suljetaan pois urodynaamisin tutkimuksin. Leikkaukseen tullaan yleensä gynekologin kautta, sillä hän on paras arvioimaan, onko esimerkiksi mahdollisella kohdunlaskeumalla merkitystä.

LEIKKAUKSELLA HELPOTUSTA


- Nykyisin ensisijainen leikkaus on TVT tai sen eri muunnokset, tavallisimmin TVT-O. Nimi tulee englannin sanoista Tension-free Vaginal Tape, mikä tarkoittaa jännitteetöntä emättimen tukiverkkoa tai -nauhaa. Se on puolisen tuntia kestävä päiväkirurginen toimenpide, josta yleensä pääsee samana päivänä kotiin, Juha Korhonen kertoo. Yli 80 prosenttia potilaista pääsee leikkauksen avulla eroon vaivastaan.

Toimenpiteessä alavatsan iho ja ihonalainen kudos tai nivustaipeet puudutetaan. Ihoon tehdään kaksi noin sentin pituista viiltoa häpyluun päälle tai nivustaipeisiin. Kolmas pieni haava tulee emättimen etuseinämään virtsaputken alle. Emättimen kautta pujotetaan tukiverkko virtsaputken ja häpyluun alta tai nivustaipeiden kautta molemmin puolin iholle ja kiristetään sopivaksi. Verkko tarttuu kudokseen ja muodostaa arpeutuessaan tukirakenteen potilaan omien venyneiden sulkumekanismien tueksi. Haavat suljetaan sulavin ompelein.

- Yleensä potilaat hämmästyvät toimenpiteen helppoutta ja levittävät TVT:n ilosanomaa muillekin, Juha Korhonen sanoo hymyillen. Virtsaamisen onnistumisen jälkeen potilas pääsee kotiin. Sairaslomaa tarvitaan noin kymmenen päivää, ja kotona pärjää hyvin tavallisten särkylääkkeiden avulla. 

Diacor sairaalan sivustolta löydät lisätietoa liittyen gynekologisiin leikkauksiin ja kirurgiaan.